Hlavní obsah

Jedete na tábor jako vedoucí či zdravotník? Máte nárok na volno i náhradu mzdy

Pravidelná práce s dětmi bývá často časově náročná, zvlášť když ji člověk vykonává dobrovolně. V létě navíc řadu těchto dobrovolníků čekají letní tábory. Vedle dvou týdnů neplaceného volna ze svého stálého zaměstnání mají nárok i na týden volna placeného, které jim proplácí stát.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkové až třítýdenní volno včetně placeného týdne mohou dostat pracovníci, kteří na táboře působí jako vedoucí, a jejich zástupci pro hospodářské a zdravotní záležitosti, oddíloví vedoucí, vychovatelé, instruktoři a zdravotníci.

„Na rozdíl od loňska je letos jasně definováno, že dětmi a mládeží jsou myšleny všechny fyzické osoby mladší 26 let, takže nárok na příspěvek může získat po splnění podmínek třeba i trenér,“ upozornil server Práce.cz.

Kapesné na tábory přesáhne i tisícovku na týden, desetina dětí ale nedostane nic

Finance

Má to ale několik podmínek. Podle zákoníku práce musí zaměstnanec nejméně po dobu jednoho roku před uvolněním pracovat soustavně a bezplatně s dětmi nebo s mládeží. „Tato podmínka se nevyžaduje, jde-li o tábory nebo sportovní soustředění pro zdravotně postižené děti a mládež,“ uvádí zákoník.

„Pokud požádáte zaměstnavatele o třítýdenní pracovní volno nad rámec své dovolené, protože jedete jako instruktor na sportovní soustředění, měli byste od něj dostat zelenou. Nemusí vám vyhovět pouze tehdy, pokud by mu v tom bránily vážné provozní důvody,“ doplnil Tomáš Pavlíček z portálu Prace.cz.

Výše zmíněná právní úprava se nevztahuje na zaměstnance vykonávající práce na základě dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, upozornil pak server Krizovatka.skaut.cz.

Peníze vyplatí zaměstnavatel

Pro náhradu mzdy je třeba mít potvrzení o práci s dětmi od oprávněného pořadatele akcí. Tím musí být právnická osoba zapsaná ve veřejném rejstříku, která má uvedenou jako hlavní činnost práci s dětmi a mládeží a existuje minimálně pět let.

Ještě minulý rok mohli zaměstnanci s vysokými příjmy za týden práce na dětském táboře získat 39 306 korun, letos mají nárok pouze na čtvrtinu

O peníze přitom nemusí zaměstnanec speciálně žádat nikde jinde než ve mzdové účtárně. Vyplácí je zaměstnavatel jako součást mzdy, o jejich proplacení pak žádá správu sociálního zabezpečení.

Oproti minulým letům je ale náhrada výrazně nižší. „Zatímco ještě minulý rok mohli zaměstnanci s vysokými příjmy za týden práce na dětském táboře získat 39 306 korun, tedy loňskou průměrnou mzdu, letos mají kvůli změně výpočtu nárok pouze na čtvrtinu. Nejvyšší možná náhrada, kterou můžete za týden dostat, je totiž nově 9756 korun,“ upozornil Pavlíček.

Částka se odvíjí od průměrné hodinové mzdy, ale zaměstnancům s vyššími příjmy se do ní nezapočítává celý výdělek. Její výše je letos omezena částkou 243,90 koruny za hodinu.

Náhrada mzdy se vyplácí podle délky týdenní pracovní doby. Pokud někdo pracuje na celý úvazek, má nárok na čtyřicet hodin, u polovičního úvazku na dvacet.

Vše je třeba doložit

A jak se to vypočítává u konkrétních lidí? „Například Petr pracuje na plný úvazek jako mistr ve strojírenském podniku a pobírá měsíční plat ve výši 44 tisíc korun hrubého. Loni, kdy se mu do odměny táborového vedoucího započítával celý reálný průměrný výdělek, který v jeho případě činil 275 Kč za hodinu, dostal za týden práce na táboře 11 000 korun,“ uvedl server Práce.cz. Letos však bude jeho odměna omezena na 243,90 koruny za hodinu a dostane pouze letošní strop, který činí 9756 korun.

Pokud někdo pobírá méně než 243,90 koruny za hodinu, například rovných 200 korun, bude se mu počítat jako náhrada tato částka. Za týden na táboře tedy dostane 8000 korun, což je 40 × 200 Kč. V případě polovičního úvazku při této hodinové sazbě pouze 4000 korun.

„Zaměstnavatel by vám sice mohl vyplatit víc, ale z vlastní kapsy. Příslušná okresní správa sociálního zabezpečení by mu totiž částku nad stanovený limit neproplatila. Žádost o proplacení příspěvku neboli refundaci si musí zaměstnavatel podat na ČSSZ nejpozději do šesti měsíců poté, co byla náhrada mzdy zúčtována. V žádosti je potřeba doložit, že náhradu mzdy opravdu vyplatil a v jaké výši,“ doplnil Pavlíček.

Místo dovolené do práce? Firma může zaměstnance odvolat, ale hradí náklady

Finance

Výběr článků

Načítám