Hlavní obsah

Jak uplatnit pojistku v případě povodně? Klíčová je fotodokumentace

Rozvodněné toky napáchaly v minulých dnech milionové škody třeba na Plzeňsku, ale i jinde v republice. S nápravou škod může finančně pomoci vhodné pojištění. Při uplatnění pojistky je ale třeba dbát na některé zásady.

Foto: ČTK

Rozvodněná řeka 2. června 2024 ve Štěnovicích na Plzeňsku

Článek

Lidé by měli během povodní sledovat zpravodajství a provést preventivní opatření, která mohou škodám zabránit. Samozřejmostí je to, že uposlechnou doporučení úřadů. To vše usnadní následnou reklamaci škody.

„Důležité osobní dokumenty včetně pojistných smluv, doklady a cennosti uložte na bezpečném místě. Stejně tak doklady o pořízení větších předmětů, elektroniky a podobně,“ upozornila Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Pokud přitom záplavy nabudou takového rozsahu, že by bylo třeba se evakuovat, je lépe si potřebné dokumenty vzít s sebou.

Koruny, nebo eura? Placení kartou v zahraničí se může prodražit

Finance

Při zatopení sklepních prostor by lidé měli změřit úroveň hladiny zaplavení objektu i postiženou plochu a pořídit co nejpodrobnější fotodokumentaci místa škody.

„Jakmile voda opadne, zajistěte co nejrychleji odčerpání vody a odstranění bahna a trosek. A pokud je to možné, zajistěte fotodokumentaci mobilním telefonem,“ řekla Svobodová.

Zničené a poškozené věci by podle ní lidé měli shromažďovat pro pozdější prohlídku ze strany likvidátora. Pokud to pak dovolí hygienické podmínky, nic by neměli vyhazovat.

Hlášení o škodě je nejrychlejší podat pojišťovnám přes jejich on-line formuláře. Ale lze to udělat i na pobočkách nebo telefonních linkách. Součástí hlášení by měl být seznam zasažených věcí s uvedením stáří, rozsahu poškození a ceny.

Podpojištění hrozí u domu už za pár let

Finance

Výběr článků

Načítám