Hlavní obsah

Jak nárokovat škodu způsobenou při dovolené? Vše raději zdokumentujte

Pobyt na letní dovolené se může nečekaně prodražit, pokud člověku někdo vykrade hotelový pokoj, vezme věci na pláži nebo poškodí kufry s oblečením. Škodu ale může cestovatel někomu nechtěně způsobit sám. Je proto potřeba se podívat, co všechno cestovní pojištění pokrývá, jaké jsou limity plnění a uložit si číslo na asistenční službu.

Foto: Profimedia.cz

Často škodu při dovolené způsobí turistům kapsáři

Článek

„V rámci cestovního pojištění, které v základní variantě kryje léčebné výlohy, je k dispozici celá škála připojištění,“ řekl Jan Marek z Generali České pojišťovny. Od úrazového pojištění přes pojištění odpovědnosti, pojištění pobytu v nemocnici, veterinární péče či storna cesty. Pojistit lze třeba i zabloudění a ztrátu osob v terénu, jejich nalezení a vyproštění.

Pokud jde o škodu způsobenou na věcech, počítá se sem nejčastěji ztráta nebo poškození zavazadel. Ale také za jejich zpoždění při příletu do cílové destinace. „Zde má ale každá pojišťovna trochu jiné podmínky pro zaplacení,“ konstatoval Václav Bálek z pojišťovny Slavie. Při nárokování této škody stačí dodat potvrzení od letecké společnosti, která kufry nedoručila na letiště.

Zavřete okna, vypněte vodu. Jak se o dovolené chránit před zloději i vytopením

Finance

„Jednou jsme vyřizovali škodu klienta, kterému v Africe odnesly opice brašnu z místa srazu skupiny. Měl na událost hodnověrné svědky i delegáta cestovky, takže jsme škodu proplatili,“ zmiňuje Eva Svobodová Uniqy.

Časté je i poškození vozu nebo kapesní krádeže.

A jak škodu prokázat? „Při krádeži či loupeži je nutné doložit policejní protokol, při dopravní nehodě záznam policie, dále je potřeba uvést seznam ztracených a poškozených věcí, popsat detailně, jak ke škodě došlo, při poškození zavazadla je vhodné pořídit fotodokumentaci,“ konstatoval Milan Káňa z Kooperativy.

„Možné jsou i svědecké výpovědi a vyjádření příslušných orgánů, třeba horské služby či policie,“ dodal Marek.

Čemu nerozumíte, nepodepisujte

Trochu jiná situace nastává, pokud člověk škodu sám způsobí. „Příkladem může být horský hotel v Alpách, který klient vyplavil, když mu plavky sklouzly do umyvadla a ucpaly odtok. Nezavřený kohoutek dokonal dílo zkázy,“ popisuje Marek.

„Pokud způsobíte škodu nebo jste z toho obviněni, kontaktujte asistenční službu, popište situaci a řiďte se jejími radami,“ radí Marie Petrovová z Allianz Pojišťovny.

Povinnost náhrady ale vznikne až uplatněním nároku poškozeného, pojištěný sám ho neuplatňuje. „I když poškozený hned po události náhradu nenárokuje, zdokumentujte si situaci včetně zajištění svědků a poraďte se s asistenční službou. Nepřekvapí vás potom, když se na vás obrátí právní zástupce poškozeného třeba po roce,“ varuje Petrovová.

„Vždy je dobré sepsat zápis o škodě, co se stalo, jak, co je poškozeno, odhad výše škody, včetně kontaktů na poškozeného. Případně i nafotit. Pokud škodu šetří místní orgány má člověk přidat k hlášení i protokol,“ doplnil Káňa s tím, že by člověk nikdy neměl podepisovat něco, čemu nerozumí. „Případně dopište česky popis situace z vašeho pohledu a pak teprve podepište,“ dodal.

Stává se také, že způsobená škoda na místě není nijak vysoká a poškození ji chtějí uhradit od viníka na místě. Pokud na to přistoupí, měl by si od poškozeného vyžádat potvrzení o tom, že vzniklou újmu uhradil.

Jedete na tábor jako vedoucí či zdravotník? Máte nárok na volno i náhradu mzdy

Finance

Výběr článků

Načítám