Hlavní obsah

Fotovoltaiku má desetina Čechů, polovina z nich s ní už řešila problém

Vlastní alternativní zdroje energie využívá už čtvrtina Čechů. Na popularitě stoupají především tepelná čerpadla a fotovoltaické elektrárny, které jsou díky příznivějším pořizovacím cenám a zejména dotacím mnohem dostupnější než dříve. Fotovoltaiku má už nainstalovanou každý desátý Čech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z průzkumu Generali České pojišťovny. S vlastnictvím fotovoltaické elektrárny souvisejí i problémy. Necelá polovina respondentů přiznala, že s ní alespoň jednou řešila nějaký zádrhel. Například s kvalitou instalace, zapojení a komponentů či s dodavateli. Z toho ve 48 procentech případů vyžadovala komplikace přímo zásah servisu.

Češi mají v souvislosti s fotovoltaikami obecně největší obavu z nesprávného zapojení zařízení, nekvalitních materiálů a zmiňují i lidský faktor.

Lidé dělají při instalaci solárních panelů nebezpečné chyby. Co byste si měli ohlídat?

Finance

Obavy z požáru

Dvě pětiny jejích majitelů také mají obavu z požáru. Co se týče samotných částí fotovoltaiky, nejsnáze podle lidí může být zdrojem požáru baterie, následovaná elektrozařízením a kabeláží.

V případě požáru fotovoltaiky by 63 procent lidí zavolalo hasiče a snažilo se omezit škody, třetina by se evakuovala a čekala na profesionální pomoc. Každý desátý respondent přiznal, že by nevěděl, jak se v případě požáru zachovat.

Z pohledu pojišťovny je přitom nutné připomenout, že stejně jako každý jiný požár i ten u fotovoltaické elektrárny musí být oznámený hasičům. „Pokud k požáru dojde, následky jsou podstatně vyšší než v případě živelných událostí. Ročně se přitom setkáváme s jednotkami případů, ale jejich počet poroste s tím, jak se zvedá počet instalovaných fotovoltaik,“ řekla Iva Gažová z Generali České pojišťovny.

Anketa

Plánujete pořízení fotovoltaiky?
Už ji používám.
28 %
Ano, velmi brzy.
5,9 %
Ano, ale ne v dohledné době.
13,7 %
Vůbec o tom neuvažuji.
52,4 %
Celkem hlasovalo 9793 čtenářů.

Ženy mají o 2500 Kč nižší důchody než muži

Finance

Výběr článků

Načítám