Hlavní obsah

Finanční poradna: Co dělat, když na hypoteční úvěr nedosáhnete

Zájemce o hypotéku, který řeší nedostatek vlastních zdrojů a zároveň nemá další nemovitost k dozajištění, si může v určitých případech pomoci úvěrem od stavební spořitelny.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Základním předpokladem je, že bude mít dostatečnou bonitu, tedy prokazatelnou schopnost splácet,“ říká Vladimír Weiss ze společnosti Partners.

Naopak člověku, který nemá dostatečnou bonitu a kvůli tomu na hypotéku nedosáhne, ani úvěr od stavební spořitelny nepomůže. „Musí buďto sehnat více vlastních zdrojů – například darem od rodiny, nebo někoho vhodného z rodiny požádat, aby s ním společně žádal o úvěr. To znamená, že někdo z rodiny se stane spolužadatelem. Typicky k synovi nebo dceři se přidají rodiče,“ vysvětlil poradce. Někdy i rodiče ručí svojí nemovitostí.

„Pokud takové možnosti klient nemá, musí hledat buďto levnější nemovitost, nebo záměr odložit, hledat lépe placenou práci a podobně,“ dodává Weiss.

Co je to skóring aneb Jak banky posuzují příjmy žadatelů o hypotéku

Finance

Jednou z podmínek pro získání hypotéky je, že člověk musí disponovat alespoň 20 procenty z celkové částky, ať už je to ve formě našetřených peněz, nebo zajištěním jiné stávající nemovitosti. Zvýšené jsou také limity na čistý roční příjem a poměr mezi výší měsíčních splátek dluhu k čistému měsíčnímu příjmu, přičemž podmínky jsou shovívavější k žadatelům mladším 36 let.

„V současné době se jedná o tom, že by ČNB limity snížila, a hypotéky by se tak staly znovu dostupnějšími. Než se to ale stane, je možné přemýšlet také nad dalšími variantami, jak limity splnit.

Rodinné řešení

V prvním případě je to samotná výše hypotéky. Tu jde snížit například využitím ekologických systémů při stavbě či rekonstrukci. V jejich případě lze získat od státu příspěvek v rámci Nové zelené úsporám a ušetřit některé počáteční náklady,“ radí Vlasta Pěchoučková z Ekonomických staveb.

„Kromě toho radíme žadatelům také zvážit, jaký typ bydlení skutečně potřebují. Stále více lidí si pořizuje takzvané mezigenerační bydlení, což znamená, že bydlí společně s rodiči ve vícegeneračních domech. Některým mladým rodinám se toto řešení zdá zprvu nereálné, nicméně existuje řada moderních řešení, díky kterým zůstávají bytové jednotky pohodlné a v soukromí, zatímco obě rodiny šetří nemalé náklady na stavbu i provoz,“ dodává.

Právě „rodinné řešení“ je podle ní nejčastějším způsobem výpomoci k dosažení hypotéky.

„Nemusí jít ale hned o společné bydlení. Řešením je nejčastěji zástava nemovitosti rodičů – ať již jde o byt, či třeba chatu. Případně se mohou rodinní příslušníci připojit ke spoludlužníkům v hypoteční smlouvě. Obě varianty mají výhodu v tom, že mohou být pouze dočasné – jakmile se potřebná část hypotéky splatí, lze zastavenou nemovitost či spoludlužníky vyvázat,“ doplňuje Pěchoučková.

ČNB zvažuje zmírnění podmínek pro hypotéky

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám