Hlavní obsah

Důchodový věk poroste, lidem pomůže odejít dříve do penze předdůchod

Až o pět let dříve může člověk odejít do takzvaného předdůchodu, pokud nemůže sehnat zaměstnání nebo už nezvládá stávající práci. To nabývá na důležitosti zvláště v souvislosti s důchodovou reformou, která má posouvat důchodový věk i nad hranici 65 let. Na rozdíl od klasické předčasné penze přitom nebude mít člověk v předdůchodu až do smrti krácené příjmy.

Foto: Profimedia.cz

Pro předdůchod jsou potřebné úspory v doplňkovém penzijním spoření

Článek

„Předdůchod není to samé co předčasný důchod. Je to dávka penze vyplácená z vlastních úspor na doplňkovém penzijním spoření,“ řekla Kateřina Novotná z Penzijní společnosti Allianz. Člověk se tak nemusí hlásit jako důchodce na sociálce, protože klasický starobní důchod ještě nečerpá.

„Kdo má starší penzijní připojištění, může si pomoct tak, že ho převede na doplňkové penzijní spoření,“ doplnil Martin Stehlík z penzijní společnosti České spořitelny.

Důchodová reforma prošla ve Sněmovně úvodním kolem

Domácí

Klasický předčasný důchod se přitom krátí každých devadesát dnů před důchodovým věkem o 1,5 procenta vyměřovacího základu. To u předdůchodu není. Oproti klasické předčasné penzi má ještě další výhody. „Je během něj možné pracovat a vydělávat,“ upozornila Eva Svobodová z penzijní společnosti Uniqa.

Bonusem také je, že pokud příjemce předdůchodu nepracuje a nikdo za něj nehradí zdravotní pojištění, platí ho za něj stát.

„Zásadní výhodou oproti předčasnému důchodu pak je, že se do výpočtu řádného starobního důchodu dané období počítá jako vyloučená doba pojištění, takže nesnižuje osobní vyměřovací základ,“ upozornil pak Jan Sedláček z Asociace penzijních společností.

Samozřejmě člověk musí počítat s tím, že pokud nebude během předdůchodu pracovat, nebude mít příjmy, které by potom starobní důchod navyšovaly.

Statisícové úspory jsou nutné

Mezi nevýhody patří, že člověk musí ze zákona mít naspořeno tolik, aby si mohl vyplácet minimálně po dobu dvou let každý měsíc třicet procent průměrné mzdy v předcházejícím roce. Pro nejkratší, dvouletý předdůchod tak v současnosti musí mít naspořeno alespoň 305,5 tisíce, pro nejdelší, pětiletý pak téměř 763,7 tisíce korun.

Kolik je třeba mít naspořeno
Délka výplatyMinimální úspory
2 roky305 472 Kč
3 roky458 208 Kč
4 roky610 944 Kč
5 let763 680 Kč
Zdroj: Asociace penzijních společností ČR

Podle Jany Petrovské z KB Penzijní společnosti by ale měl mít preventivně ještě více. „Rezerva by měla být alespoň dvacet procent nad zákonem stanovenou částku,“ uvedla s tím, že člověk pak bude mít větší jistotu, že mu prostředky skutečně vystačí po celou dobu předdůchodu.

Při minimální naspořené částce pak bude pobírat jen 12 728 korun. „Pokud má ale naspořeno více, může si zažádat i o vyšší výplatu,“ doplnil Vratislav Málek z NN Penzijní společnosti.

A jak si o předdůchod zažádat? „Stačí do penzijní společnosti doručit řádně ověřenou žádost,“ konstatoval Petr Milata z ČSOB Penzijní společnosti s tím, že penzijní společnost sama bude informovat zdravotní pojišťovnu i Českou správu sociálního zabezpečení.

Ženy mají o 2500 Kč nižší důchody než muži

Finance

Výběr článků

Načítám