Hlavní obsah

Deset tipů při nákupu dálničních známek

Mnoho Čechů vyráží v těchto dnech na dovolenou autem. Pokud se nechtějí jen kochat krajinou při jízdě po okreskách, ale mají trochu naspěch, budou potřebovat dálniční známku. Přinášíme několik tipů, jak se vyhnout pokutám či pořídit známky v cizině, které vychází z doporučení Centra dopravních informačních systémů ministerstva dopravy.

Foto: Ředitelství dálnic a silnic ČR

Ilustrační foto

Článek

Nakupujte známky online

Nejpohodlněji koupíte českou dálniční známku na oficiálním státním e-shopu edalnice.cz. Stačí zaplatit kartou a známka je ihned aktivní. Je to rychlé a bezpečné. K dispozici jsou také čerpací stanice EuroOil a pobočky České pošty, kde můžete platit i hotově, případně samoobslužné kiosky u hraničních přechodů.

Oprava údajů do 15 minut

Při koupi známky na pobočkách České pošty a EuroOil máte 15 minut na opravu chybně zadaných údajů. Toto je možné v místě nákupu po předložení potvrzení o úhradě.

Autem k moři. Chorvati přitvrdili kontroly

Ekonomika

Pozor na weby se zbytečnými poplatky

Vždy se ujistěte, že nakupujete na edalnice.cz. Nákup na jiných stránkách může znamenat vyšší poplatky a riziko zneužití vašich údajů.

Plánujte předem

Dálniční známku můžete koupit až 30 dní před plánovaným začátkem platnosti. Nemusíte tedy čekat na poslední chvíli.

Foto: Ministerstvo dopravy

Přehled nových cen dálničních elektronických známek

Při bankovním převodu pozor na čas

Pokud platíte bankovním převodem, počítejte s tím, že známka bude platná za tři až pět dní, než se peníze převedou.

Oprava SPZ v e-shopu

Pokud jste při nákupu v e-shopu udělali chybu v SPZ, můžete opravit až dva znaky a zemi registrace vozidla, a to i v době platnosti e-známky. Stačí na edalnice.cz zadat autorizační kód z potvrzení o úhradě. Opravu lze provést jen jednou.

Ověření platnosti známky

Nejste si jisti, dokdy vám platí dálniční známka? Na edalnice.cz jednoduše zadejte vaši SPZ a stát registrace vozidla a ihned zjistíte platnost.

Foto: Matyáš Folprecht, novinky.cz

Cestování k moři

Karavany a přívěsy zdarma

Pokud jedete s karavanem nebo přívěsem, neplatíte nic navíc. Dálniční známku potřebujete jen pro vozidlo do 3,5 tuny, které táhne karavan nebo přívěs.

Motorkáři bez známky

Motorkáři mohou jezdit po dálnicích zdarma, pro ně se nic nemění.

Jednodenní známka

Od letošního března můžete zakoupit jednodenní e-známku, která platí vždy do půlnoci daného dne, na který byla zakoupena. Stejně tak jen do půlnoci daného dne, tedy nikoli na 24 hodin, platí jednodenní známka v Chorvatsku nebo na Slovensku.

Známky pro okolní země

Potřebujete dálniční známku pro sousední země? Na edalnice.cz najdete rozcestník s odkazy na oficiální e-shopy Rakouska, Slovinska, Slovenska, Maďarska a Švýcarska. Vyhnete se tak nákupům na neoficiálních stránkách s vysokými poplatky.

Na závěr dodejme, že řidiči, kterého systém odhalí na zpoplatněném úseku dálnice bez platné elektronické dálniční známky, u nás hrozí pokuta až 20 tisíc korun. Například v sousedním Rakousku je jízda bez dálniční známky pokutována obvykle částkou 120 eur (2 970 korun).

Slovensko zavádí od letošního srpna jednodenní dálniční známku

Evropa
Související témata:
CENDIS

Výběr článků

Načítám