Článek
V roce 2019 utržil sektor stravovacích služeb 190 miliard korun. Loňská proticovidová opatření přinesla restauracím ztrátu ve výši 65 miliard korun, i letošní odhady hovoří o propadu zhruba 45 miliard korun.
Do restaurací chodí méně lidí, ukázal průzkum agentury Ipsos pro Unii zaměstnavatelských svazů ČR (UZS ČR). Vyplynulo z něj, že více než čtvrtina (27 procent) zaměstnanců chodí na oběd do restaurací méně často než přede dvěma lety, resp. před koronakrizí. Pouze každý dvanáctý oslovený aktuálně vyhledává služby stravovacích zařízení častěji.
Na frekvenci návštěv restaurací v době oběda má podle průzkumu výrazný vliv i zavedení stravenkového paušálu místo stravenek ať už v podobě papírových poukázek, či stravenkových karet. V letošním roce tak o stravenky přišlo více než 455 tisíc zaměstnanců.
Daňový expert: Stravenkový paušál mnohdy ztrácí své výhody
„Z našeho nejnovějšího průzkumu vyplynulo, že stravovací paušál, který byl zaveden na začátku letošního roku, má nyní 13,9 procenta zaměstnanců v Česku, tedy asi 550 tisíc lidí,“ uvedl Vít Jásek, výkonný ředitel UZS ČR.
Na oběd chodí stravenkáři dvakrát častěji
Držitelé stravenek chodí do restaurací na oběd téměř dvakrát častěji než zaměstnanci, kteří místo nich mají nezdaněnou hotovost v podobě paušálu.
„Pravidelně na oběd do restaurací chodí nyní 53 procent majitelů stravenek, ale jen 29 procent lidí s paušálem,” doplnil Jásek. Jak dále dodal, pro gastrosektor tato změna znamená, že ročně utrží o 7,8 miliardy korun méně. V roce 2020 totiž roční útraty zaměstnanců se stravenkami činily 21,2 miliardy korun, letošní odhady hovoří o 13,4 miliardy korun. Ztráta se podle Jáska bude dále prohlubovat, pokud na paušál přejdou i další firmy, které dosud měly stravenky nebo kantýny.
Lidé se na obědy do restaurací vrací pomalu. Frčí ale rozvážka
Na nižší návštěvnost během oběda si postěžovali i restauratéři.
„Když se bavím s hosty, tak pořídit si za stravenku oběd je pro ně úplně normální. Ale ti, co dostávají paušál, si dvakrát rozmyslí, za co ho utratit, a chodí na obědy výrazně méně,“ posteskl si Radek Machytka, majitel Restaurace v pivovaru v Semilech.
S podobnou zkušeností se svěřil i provozovatel pražské restaurace Originál Formanka Aleš Drobil: „Naše tržby letos negativně ovlivnil jak covid, tak stravenkový paušál. Když by nám vláda chtěla pomoct, tak paušál zruší a zařídí, že stravenky budou platit jen v restauracích.“