Hlavní obsah

Češi věří investicím do akcií či realit, kryptoměn se spíš bojí

Zkušenost s investováním má podle několika posledních průzkumů více než polovina Čechů. Jejich počet se za poslední dekádu zhruba zdvojnásobil. Nejvíc věří investicím do akcií, dluhopisů, nemovitostí či drahých kovů, naopak obliba kryptoměn klesla.

Foto: René Volfík, ČTK

Do akcií vkládá peníze už téměř polovina českých investorů

Článek

Podle výsledků aktuálního průzkumu investiční platformy InvestBay má alespoň nějakou zkušenost s investicí 60 procent Čechů. Podle nedávného šetření agentury Ipsos pro společnost Generali Investments to je polovina, přičemž podíl investorů v posledních letech setrvale roste.

Dlouhodobě nejoblíbenějším investičním titulem jsou podle Generali Investments akcie, do nichž vkládá peníze už téměř polovina českých investorů. Následují dluhopisy a nemovitosti, které přilákaly k investicím čtvrtinu lidí.

Průzkum poukázal také na to, že v posledních třech letech klesá popularita kryptoměn. Letos do nich vložilo peníze 14,5 procenta investorů, zatímco předloni to bylo 24 procent.

Bitcoin padá, blíží se hranici 1,4 milionu

Internet a PC

Dlouhodobě nejvíc preferovaným nástrojem pro uchování financí ale zůstávají pro Čechy spořicí účty. Podíl těch, kdo je považuje za nejlepší způsob pro držení peněz, proti loňsku ještě vzrostl o 2,5 procentního bodu.

„V době rekordních úroků na konzervativních produktech to není nic překvapivého,“ řekl obchodní ředitel Generali Investments Petr Mederly. Úroky na spořicích účtech ale spolu se sazbami České národní banky klesají a experti očekávají, že pozornost minimálně části těchto investorů se postupně přesune jinam.

Data z trhu ukazují, že Češi stále více investují také v podílových fondech. Objem majetku, který v nich mají uložený, letos poprvé překonal hranici jednoho bilionu korun.

V průzkumu InvestBay označili respondenti jako spíše atraktivní investiční příležitosti nemovitosti, drahé kovy, spořicí účty, akcie a dluhopisy. Z hlediska bezpečnosti u lidí rovněž vedou nemovitosti a drahé kovy, hlavně zlato, a také spořicí účty či stavební spoření.

Naopak obavy nejvíce vzbuzují investice do už zmíněných kryptoměn, za nebezpečné je považuje 63 procent dotázaných. V případě akcií je to 42 procent a u dluhopisů třetina.

Objem majetku v podílových fondech poprvé překonal bilionovou hranici

Finance

Trend mikroinvestic

Jednou z možností investic do nemovitostí jsou takzvané mikroinvestice, které umožňují investovat i lidem s omezenými finančními prostředky.

Mezi platformy, které využívají konceptu „crowdowningu“ neboli spoluvlastnění nemovitostí, patří právě InvestBay. Za rok svého působení na trhu nabídla svým klientům pět investičních příležitostí. Nově do své nabídky zařadila třeba apartmán v Holiday Village Tatralandia na Slovensku.

„Zájem o investice do nemovitostí je znatelný. Díky mikroinvesticím mohou lidé snadno začít investovat s menším kapitálem a postupně si budovat své investiční portfolio. Do naší platformy se doposud registrovalo více než 2500 klientů, kteří společně profinancovali tři investiční nabídky – ve Španělsku, Chorvatsku a na Lipně. Už nyní přitom získávají první výnosy z pronájmů,“ informoval ředitel InvestBay Lukáš Přikryl. Portál láká na roční zhodnocení více než osm procent.

Češi shánějí nemovitosti u moře. Oblíbili si Španělsko, míří i za exotikou

Finance

Anketa

Do čeho nejvíc investujete?
Do akcií
61 %
Do dluhopisů
4,8 %
Do nemovitostí
8 %
Do drahých kovů
4,8 %
Do kryptoměn
13,9 %
Neinvestuji
7,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 251 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám