Hlavní obsah

Banky se o lidi přetahují s řetězci

Banky a pojišťovny přesouvají komunikaci s klienty do on-line prostředí, redukují počty poboček a slučují se. Očekávalo by se, že sníží počet zaměstnanců. Opak je ale pravdou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Finanční domy i letos patří mezi nejaktivnější v náboru,“ uvedl Michal Novák ze společnosti Profesia.cz.

Podle něho se ovšem mění zaměstnanecká struktura – více lidí zajišťuje zákaznický servis, je také velká poptávka po IT pracovnících pro tvorbu a správu on-line řešení a zajištění bezpečnosti.

Banky a pojišťovny rovněž hledají desítky pracovníků „do první linie“ pro přímou komunikaci s klienty. Z analýzy nabídek míst a nástupních platů ovšem vyplývá, že se o lidi přetahují například s řetězci samoobsluh.

Stovky volných pozic

Mezi dvacítkou náborově nejaktivnějších firem na portálu Jobs.cz je pět bank a pojišťoven. Česká spořitelna (ČS) poptává lidi na celkově více než dvě stě volných pozic po celé ČR, Komerční banka má přes 170 neobsazených míst, Moneta Money Bank přes tři desítky.

Stále více firem nabízí zaměstnancům výhody

Finance

Například osobní bankéřce v Jihlavě nabízí ČS v prvním roce průměrnou měsíční mzdu včetně bonusu až 37 tisíc korun. To je ale o zhruba 1600 korun méně, než kolik platí samoobsluhy Lidl na základní pozici kompletáře, kde nabízí 38 667 korun měsíčně.

Lépe než pokladní či skladník v Lidlu už na tom každopádně v prvním roce bude osobní bankéřka ČS na Vítězném náměstí v Praze, neboť na tuto pozici banka při nástupu nabízí průměrný hrubý měsíční příjem včetně bonusů 40 tisíc korun.

Průměr včetně odměn: 49 tisíc

Průměrná mzda včetně bonusů a odměn u bank a pojišťoven se podle nabídek analyzovaných portálem Profesia.cz pohybuje kolem 49 250 korun, což je meziročně o dvě procenta více.

Nástupní plat administrativního pracovníka banky lehce přesahuje 31 tisíc korun. A to už je mnohdy méně, než kolik nabízejí samoobsluhy svým zaměstnancům na prodejnách.

„V bankovnictví a pojišťovnictví je ale navíc tradičně velmi široká nabídka bonusů. Více než 90 procent zaměstnanců v tomto oboru dostává nějaký typ benefitu,“ dodal Novák.

Inflace v akci: Reálná mzda se lidem snížila o téměř 10 procent

Ekonomika

Banky se ale i přes řadu benefitů u pozic osobních bankéřů potýkají rovněž s fluktuací, i když o tom nerady mluví. Za poslední čtyři roky se některým klientům změnil jejich osobní bankéř i třikrát, byť jde třeba o jednu z páteřních poboček banky v centru Prahy.

Hypoteční specialista bonusy už nepočítá

U vyšších pozic jsou už platy v bankách nadprůměrné. Finanční analytik má podle Profesia.cz na začátku 42 tisíc korun, specialista na hypoteční úvěry pak přes 45 tisíc korun.

Hypoteční specialisté ale nyní mají práci o dost složitější a odměny velmi nejisté, protože rapidně klesl počet nových hypoték. Takže musejí „přihazovat“ i jiné produkty, třeba nabídky na spoření do investičních fondů bank.

Ochlazení na hypotečním trhu pokračuje, lidé ztrácejí zájem o úvěry na bydlení

Finance

„Sám mám hypotéku s ne zrovna malou splátkou. Hypotéky se před dvěma lety rozdávaly snadno a rychle, bral jsem hned od začátku padesát hrubého. Teď ale hypoték sjednáváme o polovinu méně než před rokem. Takže s nějakými bonusy už moc nepočítám,“ svěřil se hypoteční specialista jedné z velkých bank v Kutné Hoře.

Výběr článků

Načítám