Hlavní obsah

Akciové fondy letos posílily o desetinu

Investicím do podílových fondů se letos daří. Akciové fondy do konce března vydělaly investorům už v průměru 9,4 procenta, dluhopisové procento a smíšené 4,3 procenta. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Investice do fondů tak navazují na úspěšný loňský rok. „V březnu inflace nadále padala a z firemního sektoru se šířilo nadšení z brzkého snižování úroků, což udrželo pozitivní náladu investorů,“ podotkl ekonom Partners Martin Mašát.

Inflace dál zvolňuje a investoři podle něj cítí, že se opět blíží zlevňování peněz. V eurozóně se meziroční míra inflace klesla již na 2,4 procenta, a v Česku dokonce na hranici dvou procent.

Fondy těží z toho, že hlavní akciové indexy v březnu rostly. „Smůla se lepí na paty akciovému indexu nerozvinutých zemí, který dolů táhne hlavně čínský akciový trh s výkonností těsně nad nulou. Překvapivě nejvíce se v březnu dařilo evropským akciím, které vyskočily o více než čtyři procenta. Meziročně je na tom však z hlavních trhů nejlépe americký index S&P 500 s výkonností kolem 28 procent,“ shrnul Mašát.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku se pohybovala v březnu okolo 3,2 procenta.

Důvodem ke zvýšené volatilitě cen dluhopisů je podle Mašáta všeobecný nárůst výnosů. Česká národní banka sice už potřetí snížila svoji základní sazbu, tentokrát o půl procentního bodu na 5,75 procenta, ale dluhopisy zareagovaly opačně a jejich výnos se mírně zvýšil. Průměrné zhodnocení dluhopisových fondů dosáhlo za poslední měsíc 0,1 procenta.

Smíšené fondy v souladu s cenami akcií a dluhopisů připsaly klientům výraznější zhodnocení. Jejich průměrná hodnota vzrostla meziměsíčně o 1,7 procenta.

Podílové fondy pokračují v růstu

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám