Hlavní obsah

Zvýšení platů má ve vládě podporu. Stanjura ale tají, kolik je v rezervě

Tři sta šedesát tisíc státních zaměstnanců má naději, že se jim už příští měsíc o desetinu zvýší tarifní platy. Souhlasí s tím většina vládních ministrů. Jenže šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) nesouhlasí. Jeho úřad tvrdí, že rezervy jsou takřka vyčerpány. Kolik v nich přesně zbývá, však odmítá ministerstvo sdělit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministři práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Navýšení platů školníkům, uklízečkám v nemocnicích, ale i úředníkům samosprávy či ministerstev navrhl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Přednesl dvě varianty s navýšením buď o sedm, nebo o deset procent.

„K variantám se vyjádřilo 37 připomínkových míst. Valorizaci o deset procent preferuje 35 připomínkových míst,“ shrnul resort dosavadní řízení.

S desetiprocentním navýšením souhlasila ministerstva průmyslu, zemědělství, životního prostředí, zahraničních věcí i kultury. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se kloní k sedmi procentům.

Piráti otočili, od omezení předčasných důchodů ustoupili

Ekonomika

Mnohé úřady, ale třeba i místní samosprávy však varovaly, že na přidání samy peníze nemají. A to může být kámen úrazu. Podle Jurečkova návrhu je potřeba z veřejných rozpočtů včetně obecních a krajských buď 4,57, nebo 6,53 miliardy korun. Z toho přímo ze státního by to bylo 2,72, respektive 3,88 miliardy korun.

Ministerstvo financí tvrdí, že prostředky nemá. „V současné době je stav vládní rozpočtové rezervy v podstatě vyčerpán,“ upozornilo ministerstvo. Svůj postoj zachovává i nadále.

Vládní rozpočtová rezerva musí podle zákona vždy činit nejméně 0,3 procenta schválených výdajů státního rozpočtu na daný rok. Letos by tak neměla klesnout pod 6,6 miliardy korun. V rozpočtu na letošní rok přitom byla naplánována ve výši 11,84 miliardy.

Ministerstvo financí na přímý dotaz Novinek odmítlo sdělit, kolik peněz v rezervě ještě zbývá. Neuvedlo ani, na co ji případně využilo.

Podle údajů z pokladního plnění se z ní za první čtvrtletí odčerpalo jen 1,4 miliardy, částečně na ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny. Pokud pak vláda už do rezervy nesáhla, mohlo v ní zůstat dost peněz na vyšší platy.

O vládní rozpočtové rezervě podávala vláda zprávu Poslanecké sněmovně ve zprávách o plnění státního rozpočtu. Ta za první půlrok 2024 bude k dispozici po létě. Podle Stanjury má již být vyčerpána.

Podle informací Novinek bylo doposud z rezervy uvolněno celkem 7,58 miliardy korun, a to například na paušální náhradu nákladů na ubytování, navýšení peněžních prostředků na financování nepedagogické práce ve školách a školských zařízeních v roce 2024 či na zajištění výplaty humanitární dávky nebo bezpečnostních opatření při Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji v Praze a Ostravě.

Pokud je výpočet správný, znamená to, že v rozpočtové rezervě ještě zbývá 4,26 miliardy Kč.

Rozhodne kabinet

Podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Macury se o navýšení platů státních zaměstnanců ještě povedou politická jednání a rozhodne vláda.

„Chápu, že musíme dodiskutovat otázky vykrytí nákladů,“ připustil v České televizi Jurečka. On sám se kloní k tomu, přidat státním zaměstnancům deset procent.

„Řekneme si to na vládě. Já jsem jí velmi věrně popsal, v jakém stavu rozpočet je a jaké máme možnosti do konce letošního roku,“ dodal k tomu Stanjura.

Podle ekonomů je stav rozpočtu poměrně napjatý. „Prostor je proto omezený. Počítá se v něm s tím, že bude hospodářský růst 1,4 procenta. To sice reálné je, ale jsou vidět i rizika k nižšímu růstu,“ řekl Vít Mikušek z Raiffeisenbank.

Podle Lukáše Kovandy z Trinity Bank se ale nakonec bude jednat o politické rozhodnutí. „I kdyby nebyla rezerva, dají se prostředky půjčit na trzích. Ale podepsalo by se to do horšího hospodaření státu, a když se blíží volby, tak je každá ušetřená miliarda dobrá,“ míní. „Ministr financí přitom nese za rozpočet klíčovou odpovědnost,“ podotkl.

Správa železnic ukázala systém, který mohl zabránit nehodě v Pardubicích

Ekonomika

Výběr článků

Načítám