Hlavní obsah

Zvýšení cla na dovoz elektromobilů z Číny připravuje už i Kanada

Kanada se chystá navýšit cla na dovoz elektromobilů z Číny. V pátek o tom informovala agentura Bloomberg, podle jejíchž zdrojů chce vláda premiéra Justina Trudeaua následovat kroky Spojených států a Evropské unie, které nová cla již zavedly.

Foto: China Daily, Reuters

Elektromobily BYD v čínském přístavu Lien-jün-kang.

Článek

Trudeau je pod rostoucím tlakem doma i v zahraničí, aby následoval příkladu administrativy amerického prezidenta Joea Bidena, která v květnu oznámila čtyřnásobné navýšení cla na elektromobily vyráběné v Číně, které tak budou podléhat sazbě až 102,5 %.

Podobný krok učinila minulý týden také Evropská unie, jež uvedla, že zvýší cla v závislosti na značce vozidla až na 48 procent.

Západní demokracie jsou stále více znepokojené nadměrnou produkcí elektromobilů ze strany Číny. Považují to za snahu ovládnout dodavatelské řetězce a podkopat jejich vlastní průmysl, protože čínské automobilky, jako je například BYD nebo SAIC agresivně vstupují na světové trhy, napsal Bloomberg.

Čínské automobilky usilují o zavedení odvetných cel na auta z EU

Ekonomika

Premiér kanadské provincie Ontario Doug Ford ve čtvrtek Čínu obvinil, že využívá nízkých pracovních standardů a špinavé energie k výrobě levných elektromobilů. Vyzval tak kabinet Trudeaua, aby Bidenova cla alespoň dorovnal. „Pokud nebudeme jednat rychle, ohrozíme pracovní místa v Ontariu a Kanadě,“ uvedl na sociální síti X.

Podle údajů kanadského statistického úřadu se hodnota čínských elektromobilů dovezených do Kanady loni prudce zvýšila, a to na 2,2 miliardy kanadských dolarů (37,4 miliardy Kč) z méně než 100 milionů kanadských dolarů v roce 2022. Počet automobilů dovážených z Číny do přístavu ve Vancouveru vyskočil více než pětinásobně poté, co tam Tesla začala dodávat vozy Model Y ze své továrny v Šanghaji.

Ačkoliv je Tesla americkou firmou, cla by se vztahovala i na její vozy vyrobené v Číně. Nicméně hlavní obavou kanadské vlády není Tesla, ale vyhlídka na to, že trh nakonec zaplaví levné vozy vyrobené čínskými automobilkami, dodal Bloomberg.

Mluvčí kanadské ministryně financí uvedla, že Kanada „aktivně zvažuje další kroky, aby čelila čínské nadměrné nabídce“, na dotaz, zda se cla připravují, však neodpověděla. „Čína má záměrnou, státem řízenou politiku nadměrné kapacity. Ochrana kanadských pracovních míst, výroby a našich vztahů s volným obchodem je nezbytná,“ sdělila Bloombergu v e-mailu.

Tesla kvůli dovozním clům v EU zdraží

AutoMoto

Výběr článků

Načítám