Hlavní obsah

Zrušené pošty po roce mnohde zejí prázdnotou

Loni v červenci zrušila Česká pošta tři sta poboček. Po více než roce se do některých z nich nastěhovala například veterinární ordinace, prodejna elektra či občerstvení, v pár případech pošty zachránily místní radnice. Mnoho bývalých poboček ale stále zeje prázdnotou a ani zájemci o koupi nemovitostí se zrovna nehrnou.

Foto: Blanka Freiwilligová, Právo

Prázdné zůstávají dosud i obě zrušené pošty v Jablonci nad Nisou. Ta na snímku ve Vysoké ulici pomalu zarůstá trávou.

Článek

Dvě pobočky zavřela Česká pošta například v Jablonci nad Nisou, druhém největším městě Libereckého kraje. Budova jedné z nich stojí v Kokoníně, druhá ve Vysoké ulici, na sídlišti mezi paneláky.

Od uzavření obou pošt uplynul rok a obě zejí prázdnotou. V jedné by sice město rádo vybudovalo klubovnu, se státním podnikem se ale nedohodlo.

„Už dříve jsme odmítli se zúčastnit elektronické aukce jen proto, že chce za budovy pošta utržit o pár tisíc korun více. Náš zájem ovšem trvá, zejména o pobočku na sídlišti, ale pošta, co vím, stále trvá na prodeji prostřednictvím aukce,“ uvedla náměstkyně primátora Jablonce Jana Hamplová (Starostové pro Liberecký kraj). Aukce je podle ní pro samosprávu drahá.

Pošta začala doručovat balíky i do domácích boxů

Ekonomika

V Litvínově na Mostecku zrušili čtyři ze šesti poboček pošty. Jednou z nich byla ta ve Valdštejnské ulici nedaleko centra 22tisícového města. Po více než roce zůstává objekt prázdný. Přes prosklené dveře je vidět, že se uvnitř nic neděje. Podle obyvatel okolních paneláků se pod přístřeškem u vchodu schází občas mládež a dělá tam nepořádek.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Zrušená pošta v Litvínově ve Valdštějnské ulici

Prázdná zůstává i zrušená pošta v Hradci Králové, podobně dopadla i menší pošta v metropoli. Pobočka na Praze 3 v pasáži nedaleko metra Flora stále vypadá, jako by zavřela včera. Přepážky mají zatažené záclonky, stolky stojí na svém místě.

Jsou ale i úspěšnější případy. Z pošty u nedalekého Náměstí Jiřího z Poděbrad má vzniknout občerstvení, zrušená pobočka v Hloubětíně se proměnila na prodejnu elektro. V Ostravě se do bývalé pošty nastěhovala veterinární ordinace. V nejlidnatější ostravské části Jih si zrušenou pobočku na Horní ulici vzala pod křídla radnice a provozuje zde poštovní služby na náklady obvodu.

Prodaných jen dvanáct

Pouze jediná pobočka byla před rokem zrušena v krajském Zlíně. Jednalo se o středisko v místní části Podhoří. Především starší lidé si před rokem nedokázali představit, že budou muset cestovat městskou hromadnou dopravou komplikovaně do centrální pošty v bývalém areálu Svitu. Po roce si už ale na absenci pobočky zvykli. „Je to sice časově náročnější, ale snažím se propojit s jízdou na poštu třeba i nákupy,“ uvedla například Petra Vránová. Místo pošty jsou nyní prázdné prostory. Soukromý majitel obchodního komplexu u sídliště rekonstruuje celý objekt.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zrušená pošta ve Zlíně. Tady už se alespoň rekonstruuje.

Česká pošta vedle dalších nemovitostí k prodeji stále nabízí 15 uzavřených poboček, dalších skoro třicet k prodeji připravují. Ceny jsou od jednotek po desítky milionů korun. Ve vlastních objektech pošty bylo 77 rušených poboček, většina byla jen v nájmu.

„Pokud se bavíme o prodeji budov, spadajících do loňské optimalizace, do současné doby jsme prodali celkem dvanáct nemovitostí,“ řekl Novinkám mluvčí pošty Ivo Vysoudil. Šlo podle něj například o poštu v Českých Budějovicích. V té radnice zvažuje vybudovat úschovnu pro kola. Další se prodaly třeba v Berouně, Děčíně, Písku, Olomouci nebo Frýdku-Místku. Jaký je osud prodaných poboček, už státní podnik neřeší. Poslední roky prodává napříč Českem i řadu dalších zbytných nemovitostí, skladů, garáží nebo pozemků.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prázdné prostory jsou vidět i u bývalé pobočky pošty v Plotištích nad Labem, části Hradce Králové.

„Prodej majetku probíhá kontinuálně bez ohledu na loňské rušení poboček. Za rok 2022 bylo prodáno 50 budov za 1,2 miliardy korun, za rok 2023 pak 45 budov za 690 milionů. Aktuálně jsme za letošek prodali nemovitosti za zhruba 500 milionů korun,“ dodal Vysoudil.

Loni na jaře pošta uváděla, že by prodejem zrušených poboček chtěla získat zhruba 750 milionů korun. Stovky milionů ročně ušetřila na provozních nákladech, především na mzdách zhruba tisícovky propuštěných zaměstnanců. Mezi nimi byli pracovníci přepážek, doručovatelé, ale i stovky úředníků.

Rušení poboček znamenalo ale i náklady, v některých případech museli zaplatit kompenzace za předčasné ukončení nájmu, třeba v nákupních centrech. „Zatím bylo vyplaceno pronajímatelům osm milionů korun. S vyklízením, stěhováním a uvedením prostor do původního stavu u 300 poboček jsme vynaložili celkem 15,5 milionu,“ dodal mluvčí.

Ostře sledovaný byl pokus o prodej centrály pošty v Praze v Jindřišské ulici. Pošta doufala, že za ni může dostat až 1,5 miliardy korun. Na druhý pokus budovu podnik nabídl s tím, že nový majitel zavře největší tuzemskou poštovní pobočku v historické dvoraně. Ani tak se ale kupec nenašel. Pošta nicméně nevylučuje, že se o prodej ještě v budoucnu pokusí.

Česká pošta prodala bývalou pobočku v centru Olomouce za 130,5 milionu

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám