Hlavní obsah

Zpoplatnění sběru hub v lese je fáma, ujišťuje ministerstvo

Ve veřejném prostoru se opakovaně objevuje tvrzení, že by v Česku mohl být zpoplatněn sběr hub, ale i dalších plodin. Obavy Čechů o jejich národní koníček opět vzbudily diskuse okolo aktuální novely lesnického zákona, ale i fámy na sociálních sítích. Ministerstvo zemědělství je znovu vyvrací.

Foto: Vlastimil Roflík

Houby je v Česku povoleno sbírat pro vlastní potřebu a tak, aby při tom nebyl poškozován les.

Článek

Zvěst o tom, že by mohl být sběr za peníze, se na internetu a sociálních sítích stala za posledních 15 let už evergreenem. Nově obavy u některých lidí ožily se zmíněnou úpravou zákona, který stanovuje pravidla sběru lesních plodů a který již ve středu schválila vláda. K tomu se přidaly zprávy o rostoucí ceně hub na trhu i diskuse o přísnějších pravidlech v zahraničí.

Ministerstvo zemědělství ale ubezpečuje, že se jedná o fámy a úřad žádné změny, co se týče sběru plodin zdarma, nenavrhuje.

„Novela lesního zákona nepřináší žádná nová omezení ve sběru hub. Nadále je bude možné pro vlastní potřebu sbírat volně a bezplatně. Veřejná diskuse na toto téma mohla být ovlivněna porovnáváním možností sběru hub v jednotlivých evropských zemích, protože v řadě z nich není sběr hub v lese povolen, případně je zpoplatněn,“ sdělil Novinkám mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý.

Vlastníkům lesů v návrhu rozpočtu chybí miliardy, ministerstvo o tom chce jednat se Stanjurou

Ekonomika

Novelu lesnického zákona nyní projedná Sněmovna, ale neočekává se, že by někdo zpoplatnění prosazoval. I po novelizaci by tudíž zákon měl nadále povolovat sběr hub i dalších plodů pro vlastní potřebu.

Právě tato část ale bývá trochu problematická. „Žádné konkrétní iniciativy směřující ke zpoplatnění sběru hub v lesích nám nejsou známy. Masové sběry hub do mnoha přepravek, tedy zjevně přesahující množství odpovídající vlastní spotřebě běžné domácnosti, s jakými se nezřídka setkáváme, ale nepochybně protiprávní jsou,“ potvrdil Vavřinec Klener z České mykologické společnosti.

„Iniciativu, aby nějaké poplatky byly zavedeny, projevili v minulosti majitelé lesů. Někteří z nich by si za sběr hub představovali například roční náhradu či paušál od státu. Věřím ale, že síla veřejného prostoru je taková, že k tomu nedojde,“ dodal profesor Jakub Hruška z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

V zahraničí jsou přísnější

Jinde však praxi regulují. „Omezení sběru hub jsou v evropských zemích motivována jistou snahou o jejich ochranu, tedy aby nebyly nadměrně vysbírávány plodnice – tím je známé zejména Švýcarsko. Ve Velké Británii je sběr hub omezen vlastnickými právy majitelů pozemků, kteří houbaře do svých lesů nemusí pustit a většinou také nepustí,“ vysvětlil Novinkám člen České mykologické společnosti Jan Borovička.

Například v Nizozemsku je sběr hub zakázán úplně a případné porušení je trestáno jako pytláctví. Jinde je zase omezeno množství na osobu, které se může za den nasbírat.

„Zpoplatnění sběru hub zavedly některé regiony v Itálii, platí se majiteli lesa. Mnozí Italové ale považují sběr hub bez povolení za zajímavé dobrodružství. V některých částech Alp zase funguje možnost sběru hub jen v liché nebo sudé dny tak, aby měl les čas se obnovit a houby dostaly možnost vyrůst a vyprášit zralé výtrusy do okolí,“ podotkla mykoložka z houbařské poradny při botanickém oddělení Moravského zemského muzea Hana Ševčíková.

Sběr hub je ovšem zakázán i v některých českých chráněných územích, jakými jsou národní přírodní rezervace a 1. zóny národních parků.

Falešné zprávy se opakují

První výraznější fáma o zpoplatnění sběru hub se objevila na internetu v roce 2011, kdy blogger Ondřej Kňava zveřejnil velmi detailní, ale zjevně mystifikující článek o tom, že vláda zavádí daň na lesní plody a byliny.

Podle něj měl každý sběrač do 24 hodin přijít se svým košíkem na příslušný obecní úřad, kde by mu speciálně vyškolený „obecní vážič“ vyměřil cenu a daň.

Přestože si autor příspěvku myslel, že musí být každému jasné, že jde o vtip, situace v roce 2011 došla tak daleko, že se k jeho článku muselo oficiálně vyjádřit i ministerstvo zemědělství a lidé na sociálních sítích vyzývali veřejnost k bojkotu vlády.

Foto: Facebook, Novinky

Falešná zpráva o zpoplatnění sběru hub, která kolovala na sociálních sítích v  loňském roce.

Zatímco v prvním případě se jednalo zjevně o vtip, koncem loňského roku začala kolovat po sítích zpráva, která už vypadala o něco věrněji. Podle ní měla Pirátská strana připravovat nový Svaz sběračů lesních plodů.

„Má to být obdoba rybářského nebo mysliveckého svazu. Jednoduše řečeno, každý, kdo bude sbírat lesní plody, se bude muset zaregistrovat, složit zkoušky znalosti druhů a bude muset dodržet stanovený denní povolený limit a dodržet dobu stanovené ochrany, mít koupenou povolenku.“ Zhruba tak zněla fáma, doplněná o rozmazanou fotografii dnes už dosluhujícího šéfa pirátů Ivana Bartoše.

V sobotu budou zavřené velké obchody

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám