Hlavní obsah

Podpora v nezaměstnanosti se první dva měsíce výrazně zvýší

Od roku 2026 se má výrazně změnit struktura podpory v nezaměstnanosti. Zatímco nyní činí v prvních měsících maximálně 65 procent předchozích výdělků, nově to má být až 80 procent. Naopak v posledních měsících podpůrčí doby se má snížit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Novinářům to sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Cílem je podle něj rozpohybovat trh práce, například tak, aby lidé nesetrvávali na místech s nízkými mzdami. „Když o své vůli člověk mění práci, výrazně se mu zvýší výdělek,“ řekl s tím, že větší otevřenost pracovního trhu bude výhodnější pro zaměstnance, pro stát, ale i pro zaměstnavatele.

V současnosti činí podpora první dva měsíce 65 procent předchozí čisté mzdy, další dva měsíce 50 procent a zbytek podpůrčí doby 45 procent.

Důchodovou reformu může položit sporný pozměňovací návrh. Vzpírají se mu i koaliční poslanci

Ekonomika

Samozřejmě až do maximální možné částky, která je v současnosti 58 procent, respektive při rekvalifikaci 65 procent celorepublikové průměrné mzdy. To je nyní 24 608, respektive 27 578 korun. Pokud někdo měl před příchodem na úřad práce vyšší výdělky, může dosáhnout maximálně na tuto částku.

Nově bude činit podpora v prvním období 80 procent, ve druhém 50 a ve zbytku 45 procent. Délka těchto období se bude lišit podle věku. Do 55 let bude první období trvat dva měsíce, druhé také dva a poslední měsíc.

U lidí mezi 55 a 60 lety budou první a druhé období trvat po třech měsících a poslední dva měsíce. U osob starších šedesáti let to bude podobné, jen poslední období bude pětiměsíční.

„Při rekvalifikaci bude podpora osmdesát procent,“ řekl Jurečka. A to bez ohledu na to, jak dlouho je registrovaný mezi nezaměstnanými.

Také se má zvýšit maximální možná částka, kterou bude možné čerpat. A to na 80 procent průměrné celorepublikové mzdy, což by nyní bylo 33 942 korun. Výše podpory bude stejná pro ty, kdo dostanou výpověď, i pro ty, kteří odejdou z práce sami nebo dohodou.

Prodlouží se ovšem nutná doba důchodového pojištění pro nárok na podporu, a to ze šesti na devět měsíců.

Lepší podmínky pro rodiče po rodičovské

Výrazně se má zvýšit i podpora pro nezaměstnané bez předchozích příjmů. To jsou například rodiče po rodičovské, lidé, kteří byli dlouhodobě nemocní, případně pečovali o nemohoucího člena rodiny.

Nově budou brát například v prvním období namísto 15 procent celorepublikové průměrné mzdy 40 procent. Navýšení je čeká i v dalších měsících, kdy mají na podporu nárok.

Návrh chce Jurečka dát jako pozměňovací návrh k novele zákoníku práce, která je nyní ve Sněmovně.

Odvody živnostníků opět stoupnou

Ekonomika

Výběr článků

Načítám