Hlavní obsah

Zlevnění hypoték se zatím nekoná

Očekávání většiny analytiků, že se v souvislosti s uzákoněním poplatků za předčasné splacení hypoték a se spuštěním akčních nabídek úvěry na bydlení výrazněji zlevní, se nenaplnila. Průměrná nabídková sazba na počátku října klesla opět jen nepatrně, když proti předchozímu měsíci se podle Swiss Life Hypoindexu znovu snížila o nicotných 0,04 procentního bodu, a to na 5,34 procenta.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Měsíční splátka modelové hypotéky na 3,5 milionu korun sjednané do 80 procent ceny nemovitosti se splatností 25 let tak při této průměrné nabídkové sazbě činila v říjnu 21 155 korun.

„Je vidět, že banky ještě nezohlednily další snížení základní úrokové sazby ze strany České národní banky o čtvrt procentního bodu z minulého týdne. Je ale otázkou, zda se vůbec rozhodnou toto snížení do svých hypotečních sazeb nějak zapracovat,“ sdělil Novinkám analytik společnosti Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Očekává přitom, že i další pokles hypotečních sazeb bude velmi pozvolný.

ČNB znovu snižovala sazby, základní už se blíží čtyřem procentům

Ekonomika

Za rok a půl průměrná sazba hypotéky klesla o jedno procento. Česká národní banka snížila ve stejném období svou klíčovou sazbu o 2,5 procentního bodu. Za posledních pět měsíců přitom průměrné úročení hypoték kleslo jen o 0,18 procentního bodu.

Jedním z důvodů, proč banky podle Sýkory „zabetonovaly“ sazby nad pětiprocentní hranicí, je nenaplnění očekávání z pro ně výhodnějších podmínek, tedy tvrdších sankcí za předčasné splacení hypotéky.

Nechtějí přijít o zisky

„Banky požadovaly dvě procenta a už předem varovaly, že nižší procento povede k dražším hypotékám. Mnohem pravděpodobnější je ale skutečnost, že nechtějí přijít o vyšší zisky od klientů s hypotečním úvěrem,“ řekl Novinkám generální ředitel developera Ekospol Evžen Korec.

Banky v posledních měsících argumentují tím, že pro ceny hypoték jsou důležitější delší sazby, než ty dvoutýdenní, které ČNB kontinuálně snižuje.

„Ceny mezibankovních úvěrů se vyvíjely velmi nestabilně, růst střídal pokles a od srpna opět dochází k růstu, proto do konce roku nepředpokládáme, že by tržní sazby hypoték poklesly pod hranici 4,5 procenta,“ uvedl mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

Špatnou zprávou pro zájemce o vlastní bydlení na hypotéku je, že zdražování bytů v Česku zrychlilo. „Zlevňování bytů v současném cyklu nebylo nijak výrazné a navíc nemělo ani dlouhého trvání. Kdo dlouho vyčkával, ten se ho ani nemusel dočkat,“ podotkl ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Předčasné splacení hypotéky může brzy stát i desetitisíce korun

Ekonomika

Vyplatí se vyjednávat

Lidem, kterým nyní končí fixace hypotéky, se vyplatí s bankou o nové úrokové sazbě vyjednávat. „Moje banka mi nabízela sazbu 5,49 procenta, zafixovanou na jeden rok. Když jsem jim napsal, že mám lepší nabídku, hned druhý den mi volali s tím, že pro mě mají sazbu 4,79 procenta. Na měsíční splátce tak ušetřím asi 750 korun,“ svěřil se Novinkám čtenář Marek z pražských Vinohrad.

Podle analytika XTB Jiřího Tylečka banky nyní pracují i s psychologickým efektem případných nižších sazeb na své stávající zákazníky, kteří platí vysoké úrokové sazby z posledních let.

„Rychlým snižováním sazeb pro nové klienty by se banky mohly dostat pod tlak stávajících zákazníků, kteří by je přes své fixace chtěli také snížit, a to i přes nově zavedenou regulaci. Je to jeden z důvodů, proč se banky do snižování úrokových sazeb na hypotéky příliš nehrnou,“ uvedl.

Tuzemským bankám se letos daří

V prvním letošním pololetí stoupl souhrnný čistý zisk tuzemského bankovního sektoru meziročně o osm procent na 60 miliard korun.

Bilanční suma bankovního sektoru v Česku dosáhla na konci srpna už 10,7 bilionu korun, když meziměsíčně se zvýšila o 13 miliard.

„Dominantní položkou aktivní strany bilance jsou úvěry poskytnuté rezidentům. Jejich objem představoval 7,25 bilionu Kč. Objem vkladů rezidentů, jenž tvoří nejvýznamnější položku pasiv bankovního sektoru, činil 7,28 bilionu Kč,“ uvedla ve své pravidelné zprávě ČNB.

Banky hlásí meziročně vyšší zájem o hypotéky, brzy mohou zlevnit

Ekonomika

Výběr článků

Načítám