Hlavní obsah

Zlatý hřeb ODS, komentovala návrh rozpočtu Schillerová

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) podle poslankyně ANO Aleny Schillerové sliboval snižování schodku státního rozpočtu o procento ročně. „A to nenastalo, je to zlatý hřeb ODS,“ uvedla v diskusním pořadu CNN Prima News Partie Terezie Tománkové exministryně financí. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) návrh rozpočtu pro rok 2025 se schodkem 230 miliard korun hájil a označil jej za prorůstový.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředsedkyně hnutí ANO a předsedkyně jeho poslaneckého klubu Alena Schillerová

Článek

„Měli bychom mít čtyři priority, a to snižování tempa zadlužování Česka, rekordní investice hlavně do znalostní ekonomiky, plnit závazek dvě procenta HDP na obranu a udržení sociálního smíru,“ prohlásil.

Do vysílání přinesla Schillerová Stanjurovi diplom kritizující jeho výkon. „To si může paní poslankyně nechat. Je to spíš trapné než vtipné. Odvádí pozornost, nejsou to fakta,“ reagoval ministr.

Podle Schillerové návrh prorůstový není, protože celá čtvrtina investic má jít na armádu.

„Na investice se bez toho dává méně z rozpočtu než za naší vlády. V roce 2020 jsme dávali na obranu 2,7 procenta HDP, nyní je to jen 2,2 procenta,“ uvedla.

Návrh rozpočtu je konečně venku. Vláda počítá se schodkem 230 miliard

Ekonomika

Stanjura oponoval, že velká část investic do obrany půjde za českými firmami. „Zeptejte se firem českého obranného průmyslu, kolik činí objem jejich zakázek z veřejného sektoru,“ dodal.

Podotkl, že vláda z roku na rok navrhuje zvýšit kapitálové výdaje o 66 miliard a celkové investice mají dosáhnout 258 miliard.

Hlasování 25. září

Stanjura je přesvědčen, že vláda rozpočet schválí, přestože proti návrhu hned ostře vystoupil ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš, který jej označil za nepřijatelný. Jeho resort má mít příjmy kráceny asi o dvě miliardy korun.

„Předpokládám, že vláda schválí návrh rozpočtu ve středu 25. září. Druhým, důležitějším krokem je, aby návrh schválila Sněmovna,“ dodal.

Za dobrý označil návrh rozpočtu poslanec STAN Ondřej Lochman. „Těší mě, že jsou navýšeny peníze na školství a dopravu,“ prohlásil. Resort školství má dostat přidáno 18 miliard, ministerstvo dopravy pak 36 miliard korun.

I poslankyni ANO Margitě Balaštíkové vadí, že 25 procent investic tvoří ministerstvo obrany. „Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je nejvyšším nositelem HDP, pokles o 3,8 miliardy, to je tragédie. Vzhledem k výběrům daní bych také očekávala nižší schodek,“ řekla.

Podotkla také, že vláda hovořila o tom, že zeštíhlí stát, ale počet státních zaměstnanců má podle návrhu narůst o více než tisícovku.

Poslankyně Karla Maříková (SPD) předpokládala, že více peněz půjde do zdravotnictví. „Jen zdraví občané mohou pracovat a z toho odvádí daně. Jak se zlepšuje kvalita zdravotní péče, je to finančně náročnější,“ prohlásila.

Ani jí se nelíbí nárůst výdajů na armádu. Podle Matěje Ondřeje Havla (TOP 09) jsou ale peníze na obranu základní, stát musí zajistit občanům bezpečnost. „Obávám se, že je možné, že do budoucna bude v rámci NATO tlak na to, aby se výdaje na obranu ještě zvýšily,“ prohlásil.

Lochman poukázal, že Polsko má příští rok investovat do armády dokonce 4,7 procenta HDP.

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Domácí

Související články

Návrh rozpočtu je pro Piráty nepřijatelný

Návrh státního rozpočtu pro příští rok se schodkem 230 miliard korun je pro koaliční Piráty nepřijatelný. Ve vyjádření pro média to v neděli uvedl předseda...

Výběr článků

Načítám