Hlavní obsah

Zlato se vysmívá rostoucímu dolaru. Cena je na novém rekordu

Zlato pokořilo v letošním roce další historický rekord. V pátek ráno se cena přehoupla přes hranici 2 700 dolarů (bezmála 63 tisíc Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). Zájem o žlutý kov roste kvůli nervozitě okolo výsledku blížících se prezidentských voleb v USA a napětí na Blízkém východě. Zlatu rovněž nahrává uvolňování měnové politiky, tedy snižování úrokových sazeb.

Článek

Kolem 9:00 SEČ dosahovala spotová cena zlata 2722 dolarů, oproti předchozímu dni tak přidávala kolem půl procenta. Za celý týden je pak nárůst přibližně dvouprocentní, od začátku roku dokonce 30procentní.

„Zlato se vysmívá rostoucímu dolaru a roste při každé příležitosti, která se mu naskytne. Je to býčí trh, který nevykazuje žádné známky vyčerpání,“ zhodnotil pro agenturu Reuters aktuální situaci kolem zlata Tai Wong, nezávislý obchodník s kovy se sídlem v New Yorku.

Podle analytika Christophera Wonga ze společnosti OCBC by se cena bezpečného přístavu navíc mohla kvůli zmíněné nejistotě kolem prezidentských voleb v USA a geopolitického vývoje dál zvyšovat.

Zlato letos posílilo o čtvrtinu

Ekonomika

Izrael ve čtvrtek oznámil, že jeho vojáci zabili vůdce palestinské teroristické organizace Hamás Jahjáa Sinvára. Na to reagovalo libanonské militantní hnutí Hizballáh, které oznámilo, že bude válku s Izraelem eskalovat.

Zlatu hraje do karet i chování centrálních bank. Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek opět snížila úrokové sazby, depozitní sazbu zredukovala o čtvrt procentního bodu na 3,25 procenta.

V září začala se snižováním úroků i americká centrální banka (Fed). Nižší úrokové sazby jsou pro cenu zlata příznivé, protože zmírňují jeho nevýhodu proti investicím, které přinášejí výnos, jako jsou například dluhopisy.

Evropská centrální banka snížila úroky o čtvrt procentního bodu

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám