Hlavní obsah

Zlato letos posílilo o čtvrtinu

Investoři do zlata slaví, jeho cena od začátku roku stoupla téměř o čtvrtinu. Ve čtvrtek se posunula na další rekord, když se vyšplhala nad 2554 dolarů (asi 58 tisíc Kč) za trojskou unci. Podle analytiků navíc v příštích měsících zřejmě dál poroste. Za hlavní důvody pro to označují snižování úrokových sazeb, probíhající válečné konflikty a zvýšenou poptávku po zlatě ze strany centrálních bank.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Nynější růst ceny zlata ovlivňují hlavně vyhlídky na snížení úrokových sazeb v USA a pokračující uvolňování měnové politiky v eurozóně.

„Mezi důvody růstu ceny patří nezvládnuté dluhy států, inflace, pumpování peněz do ekonomiky ze strany státu a centrálních bank, demografické problémy, deglobalizace a dekarbonizace,“ uvedl analytik společnosti Golden Gate Pavel Ryba.

Do konce roku se zlato podle něj může dostat až k 2700 dolarům za trojskou unci (31,1 gramu). Investoři teď podle Ryby vyhlížejí především kroky americké centrální banky Fed a očekávané snížení úrokových sazeb. To tradičně vede k nárůstu ceny zlata.

Cena zlata je na dalším rekordu

Ekonomika

Také Roman Pilíšek ze společnosti Zlaté rezervy věří, že cena zlata má přes možné korekce růstový směr. „Rozhodnutí americké centrální banky o výši úrokových sazeb nebo prezidentské volby v USA mohou cenu zlata významněji ovlivnit,“ konstatoval.

Podle analytika společnosti Zlaťáky Jakuba Petrušky je faktorů ovlivňujících cenu zlata mnoho. „Jsou to i globální geopolitické problémy a potenciální ohniska nových konfliktů a hrozeb po celém světě, které přispívají k rostoucí poptávce po zlatě jako bezpečném útočišti. Dále nákupy zlata ze strany centrálních bank, nehledě na vysokou spotřebitelskou poptávku na asijském trhu,“ uvedl.

Evropská centrální banka snížila sazby

Ekonomika

Analytik XTB Jiří Tyleček upozornil na to, že zpomalují velké globální ekonomiky, což zvyšuje riziko a rozkolísanost na finančních trzích. Zlatu jako bezpečnému přístavu se obvykle v podobných podmínkách daří.

Centrální banky nakupují

O tom, že zlato má dobré předpoklady k dalšímu růstu, je přesvědčen i analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Také on vidí zdroj růstu v poklesu úrokových sazeb, respektive dluhopisových výnosů v západních ekonomikách. Ke zvýšené poptávce centrálních bank řekl, že ze strany rozvíjejících se ekonomik se upevňuje dlouhodobější snaha snížit závislost na dolaru, jejímž důsledkem jsou právě i větší nákupy zlata do rezerv.

Zlato už delší dobu nakupuje i Česká národní banka. Jen ve druhém letošním čtvrtletí přikoupila téměř šest tun. Na konci pololetí tak množství zlata v rezervách ČNB dosáhlo 1,334 milionu troyských uncí, což odpovídá 41,49 tuny. Za posledních dvanáct měsíců se zlaté rezervy ČNB více než zdvojnásobily.

Guvernér ČNB Aleš Michl chce, aby se zlaté rezervy centrální banky postupně zvýšily ke 100 tunám. Zlato by pak představovalo zhruba pět procent celkových devizových rezerv ČNB. „Musíme diverzifikovat rezervy. Když chcete snížit riziko portfolia, potřebujete v něm navzájem málo korelovaná aktiva. Zlato se tak dobře hodí do velkého portfolia například k akciím a dluhopisům,“ řekl už před časem Novinkám a Právu Michl.

Jeho vizí je vybudování zlatého pokladu pro další generace.

ČNB drží už přes 40 tun zlata. Jeho cena může ještě růst

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám