Hlavní obsah

Zlato je na rekordu a dál poroste. Podle Citi bude unce stát 3000 dolarů

Nejen akcie či kryptoměny. Investory v letošním roce přitahuje také zlato. Bezpečný přístav si od začátku roku připsal 15 procent a v posledních dnech nabral díky zvýšenému napětí na Blízkém východě růst jeho ceny ještě na větší síle. Analytici americké banky Citi dokonce predikují, že žlutý kov časem dosáhne až k hodnotě tří tisíc dolarů za troyskou unci.

Článek

Cena zlata v pondělí uzavřela opět na rekordní úrovni - 2383 dolarů (56 480 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu). A v úterý odpoledne hodnota narostla ještě o další dolary. Od začátku roku se cena kovu vyšplhala o 15 procent, což je vzhledem k charakteru tohoto investičního instrumentu poměrně výrazný nárůst.

Na růstové křivce je zlato díky několika faktorům: obrovským nákupům světových centrálních bank, které plní své trezory, geopolitickému napětí a očekávánému snížení sazeb v USA, uvedl americký server CNBC.

Přes víkend zvýšené napětí na Blízkém východě, kdy Írán vyslal na Izrael přes 300 raket a dronů, navíc v očích investorů přitažlivost zlata jakožto bezpečného přístavu ještě zvýšilo.

Zlato pokořilo nový rekord

Ekonomika

Trhy teď bedlivě sledují, jaká bude potenciální odveta Izraele. Pokud půjde o silnou reakci, jež by mohla vést k širšímu konfliktu, vyvolalo by to zesílené nákupy zlata. Dále by pravděpodobně rostly ceny ropy a už nyní silný americký dolar by dál posílil, uvedl pro CNBC Bartosz Sawicki, analytik společnosti Conotoxia.

Zlato slouží zejména jako uchovatel hodnoty, přičemž má tendenci si vést dobře v obdobích ekonomické nejistoty, kdy se investoři odklánějí od rizikovějších aktiv, jako jsou akcie. S klesajícími úrokovými sazbami se zlato stává atraktivnějším ve srovnání s aktivy s pevným výnosem, jako jsou dluhopisy, které v takovém případě nesou slabší výnosy.

Právě ke snižování sazeb v USA či eurozóně se má v létě začít schylovat. Nicméně březnová inflace v USA byla vyšší, než se čekalo, což odsunulo očekávání trhu ohledně prvního snížení sazeb z června na září. Do konce roku by tak americká centrální banka (Fed) měla sazby snížit jen dvakrát, zatímco původně se počítalo s tím, že to stihne třikrát.

I přesto jsou analytici amerických bank ohledně pokračujícího růstu zlata optimističtí. „Předpokládáme, že v příštích šesti až 18 měsících bude zlato stát 3 000 dolarů (71 100 Kč) za unci,“ uvedli analytici Citi v pondělí ve svém sdělení pro klienty.

Podobně na zlato nahlížejí také kolegové v Goldman Sachs, kteří už v pátek označili trh se zlatem za „neotřesitelný býčí trh“ a revidovali svou cílovou cenu žlutého kovu z 2 300 dolarů na 2 700 dolarů za unci do konce roku.

Akciové fondy letos posílily o desetinu

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám