Hlavní obsah

Zkrocení bouře na burze má v rukou americká centrální banka, říká analytik Rusinko

Obavy z toho, že americká ekonomika vstupuje do recese přiživené vyššími než očekávanými čísly o nezaměstnanosti, spustily prudký páteční a pondělní výprodej na trzích. Nejvíce propadají akcie technologických firem. Co se bude dít dál, do značné míry ovlivní americká centrální banka Fed, která by měla snižovat úrokové sazby, řekl Novinkám makroekonomický analytik ČSOB Dominik Rusinko.

Foto: Novinky

Analytik ČSOB Dominik Rusinko

Článek

Co k velkému výprodeji na americké burze vedlo?

Hlavním spouštěčem byl slabý výsledek z amerického trhu práce, kdy jak tvorba nových pracovních míst zaostala za očekáváním, tak míra nezaměstnanosti stoupla výrazně výš, než očekávali analytici. To znamenalo, že se aktivoval jeden z ostře sledovaných indikátorů recese, takzvaný Sahm indikátor.

Jde o to, že když se tříměsíční míra nezaměstnanosti zvýší o více než půl procentního bodu nad úroveň nejnižší nezaměstnanosti v posledních dvanácti měsících, je to historicky spolehlivý ukazatel přicházející recese. To vyvolalo obavy a na scénu se vrátily debaty o tom, že americká ekonomika vstupuje do recese a americká centrální banka až příliš dlouho držela úrokové sazby vysoko.

Investiční banka Goldman Sachs zvýšila pravděpodobnost recese z patnácti na dvacet pět procent. Přijde skutečně pokles americké ekonomiky?

Když se podíváme na dostupná data, tak to na recesi nevypadá. Americká ekonomika stále roste, i když zpomalujícím tempem. Ani růst nezaměstnanosti, ani tvorba nových pracovních míst nepřekvapily natolik, aby samy o sobě opodstatnily to, co se teď děje na akciových a finančních trzích.

To ale neznamená, že se to za měsíc nebo čtvrt roku nemůže změnit. Americká ekonomika bude zpomalovat a riziko recese je nezanedbatelné.

Akciové trhy v USA prudce spadly, pak začaly ztrátu umazávat

Ekonomika

Půjde podle vás o krátkodobý výprodej, nebo se může táhnout delší dobu?

To bude do značné míry záležet na tom, jak zareaguje centrální banka Fed. Na finančních trzích poměrně výrazně narostly sázky na to, že zasáhne snížením úrokových sazeb. To se minulý týden nestalo, ale banka si otevřela dveře pro snížení v září. Trhy ale teď očekávají ne pokles o standardní čtvrt procentního bodu, ale o více než půl bodu a za celý rok o více než procentní bod.

Existuje nenulová pravděpodobnost, že Fed nebude čekat až do září a svolá mimořádné zasedání, aby situaci pomohl zklidnit. Měl bych ale obavu, aby tu dokonalou bouři, kterou vidíme, ještě nepřiživil. Protože trh by si to mohl vyložit tak, že se v americké ekonomice něco opravdu vážného děje a Fed to tímto krokem přiznává.

Můžeme čekat podobný pokles jako v březnu 2020 při nástupu pandemie covidu?

Nevypadá to tak. Tehdy byl nejvyšší jednodenní pokles přes dvanáct procent, a to dnes nehrozí – pokles burzy je kolem tří procent. Je to tedy nejvýraznější pokles od roku 2022. Ale index strachu už je na podobných úrovních jako na počátku pandemie. Panika se rozlila do Japonska, Evropy. Nelze se vyhnout poklesu, ať se na to díváte sektorově, nebo geograficky.

Kterých sektorů se propad dotkne nejvíce?

Nejvíce je zasažený technologický sektor. Je to částečně způsobeno i boomem, který se dostavil v souvislosti s umělou inteligencí, a teď přichází korekce. O něco lépe by se měly držet akcie, které nejsou tak závislé na vývoji úrokových sazeb.

Nastal teď dobrý čas akcie nakupovat?

I přes páteční a dnešní „výplach“ jsme se dostali s jejich cenami na úroveň ze začátku května. Myslím si, že pro dlouhodobé investory obecně nemá smysl časovat trh a smysl má pravidelně nakupovat, ať indexy stoupají, nebo klesají.

Nedokážu odhadnout, zda už nastalo dno, nebo nás čeká další pokles. Platí, že nás čeká období vyšší volatility a v rukou to má Fed.

Pokles akcií bude pokračovat i v dalších dnech, míní analytici

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám