Hlavní obsah

Zkrachovala cestovní kancelář FlyDovolená

Aktualizováno

Cestovní kancelář FlyDovolená zkrachovala. Přibližně 1100 klientů má uzavřené smlouvy na zájezdy a momentálně již neodletí, potvrdila Novinkám Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Foto: flydovolena.cz

Web cestovní kanceláře FlyDovolená

Článek

„Zhruba sto klientů je nyní v zahraničí, někteří k nám telefonují i na sekretariát asociace, kupují si sami zpáteční letenky domů,“ řekla Novinkám Kateřina Chaloupková, výkonná ředitelka AČCKA. Turisté jsou s cestovkou například v Turecku.

„Přibližně 1100 klientů má uzavřené smlouvy na zájezdy a momentálně již neodletí,“ dodala. Na krach FlyDovolená upozornil Novinky jeden z klientů, který měl odlétat v úterý. „Posílají prý všem e-maily, že jejich zájezd je zrušen,“ popsal.

Z narvaných ulic k městu duchů. Nejhorší sezona vůbec, stěžují si na Santorini

Cestování

Asociace klientům radí, aby se ve chvíli, kdy nemají zajištěny služby v zájezdu, jako je ubytování a letenka, obrátili na pojišťovnu Colonnade, kde je CK pojištěna pro případ úpadku. Ta by se měla o klienty postarat.

„Pokud si zajišťují dopravu sami, měli by si uchovat veškeré doklady s výdaji a ty si pak nárokovat po pojišťovně,“ dodala Chaloupková. Cestovní kancelář nebyla členem asociace.

Klienti kanceláře, kteří se nyní nacházejí v zahraničí, se mohou obracet na asistenční službu Europ Assistance, jež jim pomůže se zajištěním případného náhradního ubytování a s návratem do ČR, řekla mluvčí Colonnade Veronika Honegrová. Také klienti, kteří zatím neodcestovali, se mohou na ni obrátit s dotazem k dalším postupu.

Vyjádření cestovní kanceláře Novinky zjišťují. Krátce po poledni v cestovce nezvedali telefon.

Úpadek letos v červnu vyhlásila také německá CK FTI Touristik. Cesty postupně zrušila, v době oznámení krachu s ní v zahraničí byly stovky Čechů. Na konci loňského roku v ČR působilo 593 cestovních kanceláří, proti roku 2022 to bylo o 18 více. Loni v tuzemsku zkrachovala pouze jedna CK, kterou provozovala fyzická osoba.

Místo dovolené do práce? Firma může zaměstnance odvolat, ale hradí náklady

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám