Článek
Nebeská uvedla, že ČR je na dovozu zeleniny závislá zhruba ze dvou třetin, což vede k tomu, že ceny určuje dovoz a čeští zemědělci na ně mají minimální vliv. Omezení pěstování podle Nebeské naznačují členové unie. „Bude to dopadat na menší a střední farmy,“ řekla.
Poznamenala, že v roce 2002 se zelenina pěstovala na téměř 18 000 hektarech, v roce 2022 to bylo podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) už jen 11 678 hektarů.
Podle Nebeské čeští zemědělci umí pěstovat zeleninu dobře, cena zemědělců však stagnuje a ceny obchodníků rostou.
U jablek i brambor si obchod přihodí až 100 procent
Stát by podle ní měl aktivně podpořit investice do výstavby skladů, což by umožnilo uchovat mnohem více kořenové zeleniny a zemědělci by mohli pěstovat zeleninu na větší ploše. „Spotřebitel by mohl celoročně koupit větší množství české cibule,“ řekla.
Nebeská také poukázala na doporučení WHO, která uvádí, že by každý člověk měl denně sníst 400 gramů čerstvé zeleniny a ovoce. To odpovídá 146 kilogramům ročně a 1,5 milionu tun v celé ČR. „Realita je taková, že se vypěstuje zhruba 270 000 tun zeleniny, 140 000 tun ovoce,“ doplnila.