Hlavní obsah

Zdaňme investiční nemovitosti, zvýší to dostupnost bytů, radí experti

Chyba, nebo záměr? Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a Alena Schillerová z opozičního ANO se v první polovině července ve Sněmovně přeli o to, zda Stanjura dal politické zadání ohledně většího zdaňování příjmů z prodeje nemovitostí v rámci chystaného zákona o účetnictví. Ministr to odmítl s tím, že šlo o chybu úředníka, kterou resort napraví.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr financí Zbyněk Stanjura vyšší danění investiční bytů odmítl. Nedávné spekulace byly prý jen chybou úředníka.

Článek

Oba se tak shodli, že zdanění investičních bytů nechtějí. Podle expertů by to přitom přineslo miliardy do státního rozpočtu, a hlavně zvýšilo dostupnost bydlení.

Ačkoliv celé téma vzniklo podle Stanjury „omylem“ a týká se primárně pronajímaných nemovitostí, mezi ekonomy to okamžitě vyvolalo debatu s převažujícím názorem, že by zdanění všech investičních bytů, tedy i těch prázdných, byl rozhodně krok dobrým směrem.

Pokud nyní člověk vlastní nemovitost více než pět nebo deset let, je osvobozen od placení daně z příjmu při jejím prodeji. Pětiletá lhůta platila do konce roku 2020, při koupi nemovitosti po této době platí desetileté období neboli časový test.

Jeho odstranění by podle ekonomů pomohlo nejen státnímu rozpočtu, ale i trhu s byty. „Daňová úleva pro investiční byty nedává smysl. Zvyšuje poptávku po nemovitostech, která v důsledku nehybné nabídky zvyšuje cenu už dnes nedostupných nemovitostí,“ podotkl ekonom PAQ Research Jakub Komárek.

Nejhorší v Evropě. Nájmy v Praze jsou mezi evropskými metropolemi nejméně dostupné

Ekonomika

Zdanění kapitálového příjmu z nemovitostí, tedy rozdílu mezi kupní a prodejní cenou, které nebyly využívané pro vlastnické bydlení, je přitom v Evropě běžná věc. „Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) navíc upozorňuje, že pokud investice do nemovitostí jsou daňově zvýhodněny oproti jiným druhům investic, systém je neefektivní a poptávka po nemovitostech se přehřívá,“ řekl Komárek.

Podle něj je zapotřebí omezit výjimku tak, aby se nevztahovala na byty, které nebyly používané pro svou bytovou potřebu: „Aby se zrušil takzvaný časový test, který byty, které byly drženy deset a dříve zakoupené jen pět let, osvobozuje od daně.“

„Investice do neprimárních nemovitostí jsou daňově zvýhodněny, a tak přihřívají poptávku, a tedy i dostupnost nemovitostí,“ dodal ekonom s tím, že státní rozpočet by z plošného zdanění prodeje investičních bytů získal jednotky miliard korun.

Do výstavby dostupného bydlení by stát mohl zapojit i penzijní fondy

Ekonomika

OECD doporučuje, aby investiční rezidenční nemovitosti byly daněny stejným způsobem, jako další investiční aktiva. Jde o to, aby se investice do bytů daňově nevyplatily více než investice například do akcií nebo jiných typů nemovitostí. Taková disproporce by totiž vedla k vyšší poptávce po bytech, a tím i k růstu jejich cen.

„Česko toto doporučení splňuje rámcově, daňové sazby z kapitálových zisků jsou jednotné. Otázkou je, zda máme zcela správně nastaveny i další parametry, jako je například desetiletý časový test pro osvobození od daně,“ řekl Vojtěch Kubát z odboru strategií a analýz regionální politiky a politiky bydlení ministerstva pro místní rozvoj.

Prázdných bytů jsou statisíce

Dodal, že ve většině zemí EU podobný test neexistuje a daň ze zisku se v nich platí bez ohledu na to, jak dlouho investor investiční nemovitost drží. „Záleží ale na tom, zda je výtěžek z prodané nemovitosti použit k dalšímu nákupu pro uspokojení vlastní bytové potřeby, anebo k akvizici nemovitosti na investici. V případě využití peněz pro vlastní bytovou potřebu podporujeme zanechání stávajícího osvobození od daně,“ zdůraznil Kubát.

Výnos z prodeje nemovitostí, u které není splněna podmínka časového testu či další zákonné podmínky, se daní stejně jako u kapitálových investic 15 procenty, případně 23 procenty.

Průměrný byt bude každý rok zdražovat o statisíce, předpovídá ČNB

Ekonomika

Podle Kubáta je potřeba, aby nastavení daně více než dnes motivovalo investory k tomu, aby své byty pronajímali a nenechávali je neobydlené. „Například pomocí cílené daňové slevy,“ nastínil.

Podle posledního sčítání domů a bytů bylo v roce 2021 v Česku až 860 tisíc neobydlených bytů. Tedy dvakrát tolik než před třiceti lety. Dlouhodobá neobydlenost se podle analýzy ministerstva pro místním rozvoj z loňského prosince týká zhruba 577 tisíc bytů, z toho asi 200 tisíc z nich je v bytových domech a zbývající větší část v rodinných.

Podle expertů se nedá předpokládat, že by politici před blížícími se volbami změnili názor a zdanění investičních bytů zavedli, i když by to podle nich pomohlo.

„Střední třídu netrápí nízké příjmy z prodejů nemovitostí, ale vysoká nedostupnost bydlení a stagnující čisté příjmy z práce. Jak střední třídě, tak české ekonomice by mnohem víc pomohlo, kdyby se výjimka pro investiční byty zrušila a v souladu s tím se snížilo zdanění zaměstnanecké práce například na úroveň, která je v Polsku,“ uvedl Komárek.

Významný dopravní uzel čeká přeměna, Praha 15 chce konečně vlastní centrum

Bydlení
Související témata:
Trh s byty

Výběr článků

Načítám