Článek
Z dat ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že bytové nouzi v roce 2022 čelilo v tuzemsku 271 820 dospělých a dětí. Nejvíce postiženou skupinu tvoří samoživitelé a lidé v důchodovém věku. V azylových domech minulý rok pobývalo téměř 13 tisíc osob. Pro většinu z nich je teplé a kvalitní jídlo luxusem, na který běžně nedosáhnou.
„Organizace Zachraň jídlo už několik let pracuje na tom, aby darování přebytečných pokrmů z firemních jídelen bylo běžnou praxí. Díky projektu Zachraň oběd propojuje firemní kantýny a charitativní organizace, které dostávají pro své klienty hodnotné jídlo zdarma. 28. listopadu spouštíme veřejnou sbírku Obědovka, jejíž podporou lidé pomohou zachráněná, nevydaná jídla z jídelen doručit potřebným do sociálních zařízení,“ stojí v tiskové zprávě organizace.
Příspěvek ve výši pět set korun zachrání podle Zachraň jídlo dvacet porcí a nasytí dvacet lidí v nouzi, tisíc korun 45 porcí pro 45 lidí a čtyři tisíce dvě stě porcí, které zamíří k dvěma stovkám hladových strávníků.
S dětmi k lékaři nebo vyzvednout nákup. Iniciativa půjčuje ženám v nouzi auta zdarma

„Je to velká pomoc. Na měsíc máme asi tři tisíce korun, takže každé jídlo pomůže, než se postavíme na vlastní nohy,“ svěřila se paní Veronika, klientka azylového domu pro matky samoživitelky, která v něm žije s dcerou.
Za necelé dva roky od spuštění projektu Zachraň oběd se podařilo organizaci zachránit přes 31 tisíc obědů. „V současnosti převážíme okolo sto porcí teplého jídla denně v pěti městech v České republice. V azylových domech ovšem čekají tisíce lidí a nadále se plýtvá ve školních jídelnách, což potvrzují i průběžné výsledky výzkumu Prague Food Waste,“ upozorňuje organizace, která chce příští rok darovat 34 tisíc porcí plnohodnotného jídla a rozšířila tuto aktivitu i do dalších krajů.
Jejím cílem je, aby se darování zbylých, hotových obědů stalo běžnou praxí v celé ČR.
„Pokud bude letošní sbírka Obědovka úspěšná, zvýšíme počet zapojených jídelen i azylových domů a tím nakrmíme další tisíce lidí v nouzi,“ hlásí ředitelka Zachraň jídlo, Michaela Číhalíková.
Lidé šetří, obědy si více nosí z domova
