Hlavní obsah

Zaměstnanci Úřadu práce čelí rostoucí agresivitě

Téměř šesti stovkám výhrůžek a útoků byli v prvních devíti měsících letošního roku vystaveni zaměstnanci Úřadu práce. Nejčastěji šlo o vulgární slovní urážky či slovní výhrůžky. V devatenácti případech ale došlo i k fyzickému napadení a v jedenácti k vyhrožování s možností použití zbraně. Každý rok se navíc počet incidentů zvyšuje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z dat Úřadu práce, která mají Novinky k dispozici. Často se přitom jeho pracovníci setkávají s napadáním ze strany klientů hned poté, co se s nimi setkají.

„Jedna naše klientka se v srpnu dostavila do kanceláře. Nebyl to ani vstup, spíše rozražení dveří a rovnou slovní výpady, výhrůžky, nadávky. Kolegyně nebyla schopna s paní komunikovat v klidu, navíc paní začala mlátit do stolu,“ popsala jeden z případů anonymní zaměstnankyně ze Středočeského kraje.

Problém podle ní byl, že daná klientka nebyla během nemoci zastižena na místě, které uvedla do neschopenky. I nezaměstnaní lidé evidovaní na Úřadu práce totiž podléhají kontrolám, zda dodržují léčebný režim.

Procházíme obdobím devalvace sbírek, říká ředitelka Fóra dárců

Ekonomika

„Paní křičela, že ji šikanujeme, že je nemocná a že jezdí po doktorech. Na to jsem jí odvětila, že to je v pořádku, že pokud nebude doma zastižena při dodržování léčebného režimu, určitě to bude schopna prokázat návštěvou lékaře. Následovaly další slovní ataky a křik,“ dodala pracovnice.

Museli volat policii

V jiném případě, který se odehrál v dubnu, bylo dokonce nutné přivolat policii. „Ve vyvolávacím systému se objevil nový uchazeč na prvotní evidenci. Šla jsem se podívat do čekárny, zda tam opravdu někdo je. Tam byl muž, který měl v ruce žádosti a mobilní telefon, kterým si zřejmě vše nahrával,“ popsala situaci jiná zaměstnankyně.

Když mu sdělila, že vzhledem ke konci úředních hodin může vhodit žádost do schránky, přišla ostrá reakce. „Hned se na mě rozkřičel, že čeká už deset minut, a vůbec mě nepustil ke slovu. Vzhledem k jeho agresivnímu chování jsem se rozhodla přivolat ochranku. Ta přivolala polici, protože už na recepci se choval stejně,“ vylíčila zaměstnankyně.

Její vedoucí pak v muži poznala člověka, který byl v minulosti vyšetřován pro násilnou trestnou činnost. „Shromáždila jsem tedy z důvodu bezpečnosti všechny zaměstnankyně za přepážkou a zavřenými dveřmi,“ dodala žena. Takto schovaní zaměstnanci vyčkali do příjezdu policie.

Na rostoucí počet útoků si stěžuje i generální ředitel Úřadu práce Daniel Krištof. Přibývá podle něj rovněž incidentů s těžkými následky.

Podle dat úřadu jich bylo v roce 2021 zaznamenáno 565, předloni 621 a loni už 794. Nárůst se dá očekávat i letos. Nejvíce incidentů se v posledním roce týkalo úseků dávek v hmotné nouzi a zaměstnanosti.

Ve výhrůžkách se letos podle Krištofa objevují i odkazy na loňskou tragickou událost na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, jejíž student krátce před Vánocemi na její půdě zastřelil čtrnáct lidí, když předtím vraždil i v Klánovickém lese.

„Vystřílíme to tu jako na filozofické fakultě, vyhrožují nám,“ řekl Krištof. Obavy nejsou liché, jak před třemi lety ukázala vražda úřednice Úřadu práce v Praze. Útočníka několik let předtím za prohřešky vyřadila z evidence. Soud muži uložil trest doživotí a nepomohlo mu ani odvolání.

Vrah z úřadu práce Dvořák už se z vězení nedostane

Krimi

Změna v dávkách může hrozbu zesílit

Není to jediný pachatel odsouzený za napadení úředníků. Podobných případů bylo několik. Před několika roky například dostala podmíněný trest na rok a půl žena, jež před úřadem povalila jeho zaměstnankyni na zem a opakovaně ji udeřila pěstí do krku a zad. Útočnice pak musela uhradit i škodu.

Podle Krištofa panují obavy, že v novém roce v souvislosti se změnou v sociálních dávkách mohou útoky a výhrůžky ještě přibýt. Od poloviny příštího roku by se měly čtyři dávky - příspěvek a doplatek na bydlení, přídavek na dítě a příspěvek na živobytí - sloučit do jedné. Zároveň se zpřísní kritéria.

Součástí nároku na „superdávku“ má být třeba to, že se zdraví lidé v produktivním věku budou muset snažit pracovat, rekvalifikovat se nebo alespoň aktivně práci hledat. Pokud tak neučiní, mohou o ni zčásti přijít.

V současnosti jsou tak například zaměstnanci úřadu školeni, jak na ataky reagovat. Ta jsou vedena i policií. Dalším faktorem posilujícím bezpečnost jsou bezpečnostní agentury na pracovištích a napojení na pult centralizované ochrany policie.

„Musíme se také stáhnout do větších poboček, kde je větší bezpečnost. Nejhorší je to na malých pobočkách, kde se všichni znají a kde agresivita neprobíhá ani tak na pobočkách jako mimo ně,“ poznamenal ředitel Krištof.

Vláda schválila superdávku

Ekonomika

Výběr článků

Načítám