Hlavní obsah

Část zaměstnanců Liberty Ostrava dostane už jen 70 procent mzdy

Ostrava

Zaměstnanci Liberty Ostrava, kteří kvůli tomu, že provozy v podniku stojí, nechodí do práce, budou od pondělí po většinu času dostávat už jen 70 procent mzdy. Dosud dostávají 100 procent, uvedly odbory.

Foto: Pavel Karban

Liberty Ostrava

Článek

Návrat zaměstnanců firma odložila o dalších šest týdnů, řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Slanina řekl, že v kolektivní smlouvě je období na vyhlášení zvláštního opatření stanovené na šest týdnů. „V těch šesti týdnech je 30 pracovních dnů a z nich 21 dnů můžou zaměstnanci dostávat jen 70 procent mzdy. Zbytek buď budou chodit do práce, nebo budou mít 100 procent,“ řekl Slanina.

To je mám zachránit já? Majitel ubytovny byl v šoku, když od Liberty obdržel nové ceny elektřiny

Ekonomika

Firma podle něj změnu zdůvodnila tím, že pominul důvod, proč zaměstnanci byli doma kvůli překážkám na straně zaměstnavatele, a že hygienické podmínky už jsou vyřešené. „Máme stanoveno, že pokud někoho budou potřebovat do práce, musí ho zaměstnavatel informovat minimálně 72 hodin předem,“ řekl odborový předák.

Jak za Liberty uvedl zastupující mluvčí Ivo Štěrba, za poslední tři měsíce bylo mnohým zaměstnancům vypláceno až 100 procent průměrné mzdy a mzdových nároků. Z platné kolektivní smlouvy ostravské huti podle něj vyplývá, že nemůže-li zaměstnavatel přidělovat zaměstnanci práci z důvodu částečné nezaměstnanosti, přísluší mu náhrada mzdy ve výši 70 procent za podmínky, že vyhlášení částečné nezaměstnanosti nebude přesahovat období šesti kalendářních týdnů po sobě jdoucích, a v tomto období nepřesáhne délka částečné nezaměstnanosti pro jednotlivé zaměstnance měsíční fond pracovní doby.

Některé provozy už jedou

„Toto rozhodnutí bude platit od 8. dubna do 19. května a nemá dopad na výrobu na Malém Stiefelu, Zušlechťovně, Středojemné válcovně a provoze silničních svodidel, které se již podařilo rozjet, a bude i nadále pokračovat. Ostravská huť dělá vše pro to, aby se její zaměstnanci mohli co nejdříve vrátit do práce,“ dodal.

Do práce v hutním podniku Liberty Ostrava nyní chodí jen zhruba 2100 z 5400 zaměstnanců. Většina provozů v huti stojí a většina zaměstnanců huti a jejího dodavatele Tameh Czech zůstává od loňského 22. prosince doma, protože se spolu firmy nedohodly na cenách a dodávkách energií. Dosud firma jejich návrat do práce odkládala vždy o týden.

Liberty Ostrava, která vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl, má už delší dobu problém platit závazky. Před věřiteli ji ale od prosince chrání moratorium vyhlášené soudem. Tameh Czech skončil v prosinci v úpadku, což zdůvodnil tím, že mu huť, jeho jediný zákazník, neplatila. Tameh uvádí, že mu Liberty dluží aktuálně zhruba 2,2 miliardy korun.

Věřitelé Liberty nyní hlasují o restrukturalizačním plánu, který jim firma předložila. Podle soudu je věřitelů více než 1300.

Soud prodloužil ochranu pro huť Liberty Ostrava. Moratorium ji chrání před insolvencí i exekucemi

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám