Hlavní obsah

Zajímá mě, jak napravíte potíže s digitalizací, píše Bartošovi ombudsman

Problémy s digitalizací stavebního řízení znepokojily po projektantech, úřednících a politicích i ombudsmana. Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček tento týden poslal dopis ministrovi Ivanu Bartošovi (Piráti). Chce, aby mu ministerstvo do 15 dnů vysvětlilo, jak potíže hodlá napravit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ombudsman Stanislav Křeček se obrátil na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše.

Článek

Křeček uvedl, že do jeho kanceláře zatím oficiálně nepřišel žádný podnět na problémy provázející nástup nového stavebního zákona. Kritiku ale zaznamenal jak v písemné, tak v telefonické komunikaci se zástupci stavebních úřadů.

„Podle stavebních úřadů nový informační systém práci nezrychluje, ale naopak prodlužuje jakýkoliv úkon, a to nikoliv v zanedbatelné míře,“ napsal ombudsman s tím, že se kvůli tomu obrátil na ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, který je zároveň místopředsedou vlády pro digitalizaci. „Zajímá mě, jaké kroky k nápravě jeho ministerstvo přijme,“ uvedl ombudsman.

Na potíže se systémem si v uplynulých týdnech stěžují kromě úředníků i stavebníci. Otevřený dopis ministru Bartošovi napsal například předseda České komory architektů Jan Kasl.

Provedli to lajdácky. Šéf komory architektů Kasl kritizuje nové stavební řízení

PoliTalk

V rozhovoru pro Novinky Kasl následně uvedl, že prvních čtrnáct dní byl Portál stavebníka, skrze nějž musejí lidé odesílat žádosti o stavební povolení, prakticky nefunkční. Následné aktualizace jej podle něj vylepšily. Úřady ale ve svém programu výrazné zlepšení nezaznamenaly, na problémy si stěžovaly i v pátek.

Ministerstvo chyby provázející nástup digitalizace připustilo a Bartoš se za ně minulý týden omluvil. Zlepšit situaci podle něj mají další chystané opravy. Ty budou postupně nabíhat ve čtrnáctidenních intervalech. Ministr chce, aby byl systém funkční do konce srpna.

Stejný termín dostal Bartoš i od koaličních partnerů. Pokud jej nesplní, vyzvali ho někteří z vládních poslanců, aby z toho vyvodil osobní odpovědnost.

Koalice dává Bartošovi měsíc: Pokud nevyřeší stavební řízení, měl by skončit

Domácí

Výběr článků

Načítám