Hlavní obsah

Zájem o hypotéky roste, sazby klesly pod pět procent

Hypoteční trh rychle roste. Banky a stavební spořitelny poskytly v srpnu hypotéky za 32 miliard korun, což je proti červenci nárůst o třetinu a nejvíce od ledna 2022. Meziroční růst zrychlil na 130 procent. Úrokové sazby nových úvěrů klesly na 4,98 procenta z červencových 5,07 procenta. Pod pěti procenty jsou po více než dvou letech, vyplývá ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Splátka hypotéky jeden milion korun s třicetiletou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5500 Kč.

Článek

„Prvním důvodem růstu objemu hypoték je obecně oživení poptávky po financování bydlení v letošním roce, druhým účinnost novely zákona o spotřebitelském úvěru od září. Kvůli ní se někteří klienti snažili podepsat hypoteční smlouvy ještě do konce srpna, aby se na ně alespoň po dobu první fixace nevztahovala nová pravidla pro předčasné splacení,“ uvedl manažer pro hypotéky v Komerční bance Ondřej Šuchman.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v srpnu stoupl o 31 procent na 25,7 miliardy Kč. Počet nově poskytnutých hypoték dosáhl 6498, což je 25procentní meziměsíční růst a nejvyšší hodnota od března 2022. Objem refinancovaných úvěrů, tedy interně či z jiné instituce, se meziměsíčně zvýšil o 2,6 miliardy na 6,7 miliardy Kč.

Pokles průměrné sazby reflektuje vývoj tržních úrokových sazeb delších splatností, které začaly od června opět klesat.

Předčasné splacení hypotéky může brzy stát i desetitisíce korun

Ekonomika

„Poslední vývoj tržních sazeb delších splatností opět otevírá prostor pro budoucí snižování hypotečních sazeb, jelikož se sazby dostaly na nejnižší úrovně v letošním roce, a zároveň jsou nejnižší od konce roku 2021. Hypoteční sazby na tento vývoj reagují vždy s několikaměsíčním zpožděním, pokud se tak vývoj na trhu neobrátí, další mírný pokles hypotečních sazeb by měl v příštích měsících pokračovat,“ upozornil analytik asociace Jakub Seidler.

V průměru si lidé berou čtyři miliony

Průměrná hypotéka v srpnu pokračovala v růstu, a to z 3,77 milionu na 3,95 milionu Kč. Od dubna tak průměrná hypotéka převyšuje dosavadní rekordní úroveň z listopadu 2021, kdy byla 3,46 milionu Kč.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o zhruba 2000 Kč. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná v dřívějších letech, znamená současná hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky zhruba o 6000 Kč. Splátka hypotéky jeden milion korun s 30letou splatností se současnými úrokovými sazbami se pohybuje kolem 5500 Kč.

„Aktuálně můžeme sledovat oživování hypotečního trhu, přestože sazby neklesají tak rychle jako na spořicích účtech. Dramatický pokles sazeb se nedá čekat ani v závěru roku. Jedním z důvodů může být i fakt, že už teď někteří zpracovatelé avizují prodlužování lhůt schvalování s ohledem na přetlak žádostí o úvěr a jejich reálných kapacit,“ podotkl Michal Noha z Raiffeisen stavební spořitelny.

Realizované úrokové sazby na rozdíl od cen nabídkových, které sleduje například ukazatel Swiss Life Hypoindex, reflektují skutečnou reálnou úrokovou sazbu u podepsaných hypotečních smluv. Průměrná sazba hypoték podle Hypoindexu na počátku září nepatrně klesla, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,04 procentního bodu na 5,38 procenta.

Data České bankovní asociaci dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Češi začali více kupovat úsporné nemovitosti. Mohou na ně získat výhodnější hypotéku

Ekonomika
Související témata:

Výběr článků

Načítám