Hlavní obsah

Začal výprodej technologických akcií. Nvidia ztratila od června 25 procent

Na trzích dochází v posledních týdnech k výprodeji velkých technologických akcií. A stejně jako v nedávném případě, kdy tyto akcie rostly, je v popředí hlavně jeden hráč: Nvidia. Akcie výrobce čipů, který významně těží z boomu kolem umělé inteligence (AI), jen v úterý odepsaly sedm procent a od červnového maxima dokonce 25 procent. Analytici ale Nvidii v dlouhodobém horizontu dál věří.

Článek

Minulý týden oznámily hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí Alphabet a Tesla a kromě svých akcií poslaly dolů celý technologický sektor. Investorům se nezdál dostatečný růst tržeb. V úterý reportoval Microsoft, a i ten v oblasti cloudových služeb zaostal za očekáváním. Akcie na to v poobchodní fázi okamžitě reagovaly více než šestiprocentním propadem, poté ale ztrátu korigovaly.

Nvidia sice ještě své výsledky za druhý kvartál nezveřejnila, její akcie však oslabují právě v reakci na výsledky Microsoftu či Alphabetu, mateřské společnosti Googlu. Těmto firmám totiž Nvidia dodává vysoce výkonné procesory potřebné pro vytváření systémů AI.

„Za poslední měsíc akcie Nvidie poklesly o 16 procent a od červnového maxima dokonce o 25 procent. Investoři se po výsledcích Alphabetu a Microsoftu začínají obávat, že růst spojený s boomem AI je jen bublinou, která začíná praskat. Do AI investovaly společnosti obrovské prostředky, návratnost je však zatím dosti pochybná,“ řekl Novinkám analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek.

Americké akcie mají za sebou nejhorší den od října 2022

Ekonomika

Investoři tak prodejem těchto společností začínají vybírat vysoké zisky po dlouhé růstové šňůře, což je hlavním důvodem poklesu Nvidie, sdělil Novinkám analytik společnosti XTB Tomáš Cverna.

„Pro její akcie budou klíčové výsledky. Ty firma zveřejní 28. srpna. Po výsledcích (konkurenčního) AMD je patrné, že poptávka po AI čipech pro datacentra je silná, na což i Nvidia zareagovala pozitivně. Následující kvartály budou příběh točící se kolem marží Nvidie, protože silnější pozice AMD na trhu může způsobit jejich pokles,“ uvedl dále Cverna.

Akciím Nvidie, které jsou i přes aktuální propad od začátku roku stále v působivém plusu 115 procent, přesto dál věří. „Alphabet nebo Microsoft soutěží o výsluní na trhu s vyhledávači s implementací prvků AI, čímž výraznou část svých kapitálových nákladů platí právě Nvidii. Pozitivní tržní podmínky dle mého názoru přetrvají a podpoří akcie Nvidia v růstu,“ myslí si.

Podobně to vidí také Lajsek, podle kterého může Nvidia dál růst, protože „na trhu AI je prostoru více než dost. Společnost navíc investuje do inovací a nový čip Blackwell by měl být doslova revoluční. Krátkodobě tak sice mohou akcie Nvidia trpět, z dlouhodobého pohledu jsou však stále atraktivní“, konstatoval.

Microsoft zvýšil zisk, tržby cloudových služeb však zaostaly

Ekonomika

Přeorientování na menší společnosti

Momentálně však na trzích převládá trend odklonu od technologických akcií, což ilustruje i výkon amerického technologického indexu Nasdaq 100, jenž od svého vrcholu v polovině července ztratil už osm procent.

Investoři se místo technologických gigantů obrací směrem k menším společnostem, tzv. small caps. Tento trend potvrzuje index Russell 2000, kde se soustředí americké společnosti s menší a střední kapitalizací.

„Rotace z posledních týdnů je neuvěřitelná. Ještě na začátku července byl výkon Russell 2000 od začátku roku kolem nuly, nyní je to již přes 11 procent. Index se tak nezadržitelně blíží Nasdaq 100, který od začátku roku vzrostl ‚jen‘ o 13,6 procenta,“ podotkl Lajsek.

Malým společnostem ublížily vysoké úrokové sazby, které americká centrální banka (Fed) minulý rok svižně zvyšovala. To se ale brzy změní. Trhy v USA očekávají, že Fed v září sazby sníží a do konce roku pak přijde ještě jedno snížení.

„Pád sazeb pak může být v příštím roce poměrně svižný, což bude vodou na mlýn menších společností. Těm by se tak mělo začít opět dařit, čehož si všímají i manažeři velkých investičních fondů. Ti tak v boji o co nejvyšší výnos hojně opouštějí předražené technologické tituly a vrhají se do small caps. Ty jsou stále ve srovnání s technologiemi výrazně podhodnocené,“ vysvětlil Lajsek.

AMD kupuje finskou firmu Silo AI, má mu pomoci soupeřit s Nvidií

AI
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám