Hlavní obsah

Za samosběr jahod se letos platí víc

Sami si nasbírají jahody, za to je čeká odměna často chutnějšího ovoce, než kdyby je koupili v obchodě, a nižší cena. Za samosběrem jahod míří i letos tisíce lidí. Cena je však mnohde citelně vyšší než loni. Pěstitelé to vysvětlují tím, že o velkou část úrody přišli kvůli dubnovým mrazům.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Samosběr jahod v Šakvicích

Článek

Samosběr začal například na jahodových polích v Sedlčánkách u Čelákovic. Tam stálo loni kilo jahod 69 korun, letos je to 89 Kč, samosběr tedy podražil o více než čtvrtinu. Podobně ve Vraňanech zaplatí lidé za kilogram jahod sto korun, když loni to bylo osmdesát.

Deset procent navíc si musí připravit zájemci o samosběr společnosti Vaklima u Holešova na Kroměřížsku, kde se nyní kilogram jahod prodává za 110 korun. Jahodárna Klatovy prodává kilo jahod za 85 korun, tedy o pětinu dráž než loni. Ceny naopak neměnila například Žatecká Farma, kde kilo vyjde na 70 korun.

Následky mrazů popsal Pavel Bonk z Jahodárny Klatovy. „V dubnu byly dlouhé a silné mrazy až minus pět stupňů a část úrody i přes nakrytí netkanými textiliemi bohužel umrzla. Šlo asi o polovinu úrody,“ řekl Novinkám. Farma v Sedlčánkách přišla dokonce o 65 procent úrody.

Zachraň, co můžeš! Mráz může úplně zničit úrodu jahod

Domácí

I přes nárůst cen ale jahodáři hlásí o samosběr i letos velký zájem. „Máme to štěstí, že zákazníci to chápou a jezdí nás podporovat,“ řekla ČTK Dagmar Hančová z Farmy Vraňany.

„Zájem lidí trvá,“ potvrdil Bonk. V Klatovech samosběry zahájili před týdnem a Bonk předpokládá, že by mohl ještě další tři týdny trvat. „Bude ale záležet na počasí,“ dodal.

Podle agrárního analytika Petra Havla stojí za letošním zdražením více faktorů. „Vyšší ceny jsou dané zejména nižší nabídkou, protože část úrody pomrzla,“ sdělil Novinkám Havel. Doplnil, že úroda nebyla poškozena jen v Česku, nýbrž i v okolních zemích, takže není možné dovézt v dostatečném množství produkci ze zahraničí. „Faktor, který by mohl jahody zlevnit, nemá letos takovou váhu,“ poznamenal Havel.

Navíc jsou v letošní zemědělské sezoně nové podmínky. „Jednak se platí vyšší daň ze zemědělské půdy a pěstitelům se o něco zvýšily náklady, a pak také nastaly nové podmínky při zaměstnávání na dohodu, kde se situace administrativně zkomplikovala,“ dodal analytik.

Samosběry jahod lákají, lidem nevadí ani vyšší cena

Domácí

Výběr článků

Načítám