Hlavní obsah

Za poklesem technologických akcií je zklamání ze zisků z umělé inteligence

Akciové trhy se po pondělím enormním propadu zotavují. Největší poklesy postihly velké americké technologické firmy, nadšení z umělé inteligence opadá, protože z ní firmy zatím nedokážou tvořit významné zisky, řekl v úterý Novinkám hlavní analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Foto: Novinky

Tomáš Vlk

Článek

Jaká je situace na akciových trzích po pondělním propadu?

Když to srovnáme se včerejškem (pondělkem), je to dobré. Bylo vidět, že trhy padaly ve velké panice a ztráta japonského indexu Nikkei kolem 12,5 procenta byla opravdu enormní. Dnes (úterý) sledujeme masivní návrat zpět a nárůsty indexů až o deset procent.

V Evropě také vidíme zlepšení, ale zdaleka to není tak přesvědčivé. Růst hlavních indexů v řádu desetin procenta a to, že pařížská burza je v mírném záporu, nesvědčí o tom, že vývoj v posledním týdnu byl jen blesk z čistého nebe. Působí to na mě tak, že pondělní jednorázový propad byl příliš velký, ale problémy na trzích zůstávají.

Zkrocení bouře na burze má v rukou americká centrální banka, říká analytik Rusinko

Ekonomika

O jaké problémy se jedná?

Celý vývoj v letošním roce byl o tom, že akciové trhy výrazně rostly na základě tří hlavních pilířů. Byla to vlna zájmu o umělou inteligenci, víra v to, že úrokové sazby americké i evropské centrální banky půjdou brzy dolů a odolá zejména americká ekonomika.

Vlna zájmu o umělou inteligenci ztratila výrazně na síle, investoři čekali, že se velice rychle dostaví navýšení tržeb zisků. Ale technologické firmy do této oblasti nadále masivně investují a nevypadá to, že by tyto investice mohly být pro většinu z nich produktivní. V určitých oblastech, jako jsou polovodiče, je fundament zřetelný, ale u celé řady dalších firem se výsledky dostavují o dost později. Co se týče výsledků firem, jen pár z nich bylo slušných. Meta překvapila výrazně pozitivně, u Google a Apple to nebylo excelentní a zbytek nebyl nic moc.

Data z americké i evropské ekonomiky nejsou příliš dobrá. Pokud jde o úrokové sazby, americká centrální banka je zřejmě v září sníží o půl procentního bodu. Na druhou stranu, pokud by se ekonomika měla začít zhoršovat, nebude to znamenat její záchranu. To by mohlo trhům připravit další perné chvilky.

Které sektory byly poklesem nejvíc zasaženy?

Dominantní to bylo u technologií. Klesaly ale všechny sektory. Nejméně to bylo znát u stabilnějších firem, jako je běžná spotřeba nebo telekomunikace.

Kam se peníze investorů přelévaly?

Byl to výplach rizika. Tedy hlavně akcií nebo rizikovějších trhů a komodit. Zájem investorů mířil do bezpečí, tedy hotovosti nebo jsou hodně poptávané dluhopisy. Je tam rovněž spekulace o snížení úroků, což dluhopisům pomáhá.

A byly přesuny do jiných sektorů i na akciovém trhu?

Byl částečný přesun třeba do zdravotnictví, ale nebylo to tak masivní, aby to akcie vytáhlo nahoru.

Bitcoin v pondělí v jednu chvíli klesl pod 50 tisíc dolarů, teď stojí kolem 55 tisíc. Klesal tedy i víc než akcie…

Investoři do bitcoinu jej spojují s tím, že je to ochrana proti klasickému trhu, ale ve skutečnosti je to spekulativní a velice rizikové aktivum, které je takto i obchodováno. Když se investoři zbavují rizika a prodávají akcie, tak bitcoin žádnou ochranu neposkytne. Většinou padá ještě víc než akcie. Jako bezpečná alternativa nefunguje.

Velká otočka v Japonsku. Po pondělním výprodeji akcie výrazně pookřály

Ekonomika

Výběr článků

Načítám