Hlavní obsah

Za deset let přibyly desítky tisíc státních zaměstnanců, jsou to především učitelé

Zaměstnanců státu za posledních deset let přibylo téměř 61 tisíc. V roce 2014 jich bylo tabulkově placeno ze státního rozpočtu 416 645, letos už 487 591. Ve srovnání s loňským rokem počet sice mírně klesl, ale příští rok se počítá s tím, že státem placených zaměstnanců zase zhruba 1200 přibude. Čísla se tak vrátí zhruba na předloňskou úroveň.

Článek

Vyplývá to z dat ministerstva financí, která byla zveřejněná v návrhu rozpočtu na příští rok a na webu úřadu.

„Za nárůstem stojí mimo jiné zvyšování počtu učitelů v regionálním školství či počtu lidí v ozbrojených sborech,“ řekl Novinkám analytik Petr Bouchal, který pro think-tank IDEA při Národohospodářském ústavu Akademie věd zpracoval analýzu týkající se vývoje počtu státních úředníků.

Podle dat ministerstva financí letos pracuje v regionálním školství 201 093 pedagogů, kteří tvoří 41,2 procenta celkového počtu zaměstnanců placených státním rozpočtem.

Zakládáme si na velký problém, varuje NKÚ. Doporučuje rozpočtovou obezřetnost a reformy

Ekonomika

Loni bylo pedagogů o sedm tisíc více a jejich podíl činil 38,9 procenta. Ale třeba v roce 2016 jich stát platil 157,5 tisíce, přičemž jejich podíl dosahoval 36 procent.

Podobně roste v současnosti i počet vojáků - před osmi roky jich bylo 23 tisíc, loni přes 28 tisíc, letos 29 234.

Oproti tomu už šestým rokem ubývá úředníků. Podle analýzy think-tanku IDEA se jejich množství od roku 2019 do konce loňského roku snížilo skoro o dva a půl tisíce na 76 595. 

K číslu je ovšem třeba podotknout, že v něm nejsou zahrnuti třeba úředníci v samosprávě, nýbrž jen ti placení přímo či nepřímo státní kasou.

Pokles počtu úředníků podle porovnání loňského a letošního rozpočtu pravděpodobně pokračoval i letos. Meziročně klesl počet míst na Úřadu práce, v České správě sociálního zabezpečení, na katastrálních úřadech či ve finanční správě. Nejsou ale dosud zveřejněná čísla za celý rok.

„Počet úředníků na ministerstvech bývá poměrně stabilní. Naopak dlouhodobě ubývá lidí na přepážkách, třeba na Úřadu práce či sociálních správách, kde probíhá cílená redukce,“ konstatoval spoluautor analýzy Petr Bouchal.

Tisícový přírůstek

Pro příští rok počítá ministerstvo financí s tím, že zaměstnanců státu celkově přibude až o 1200, ale ne všude. Například v organizačních složkách státu, kam patří ministerstva, ale třeba i soudy a úřady jako veterinární správa, sociálka a podobně, se sníží počet lidí pracujících na místech spadajících pod státní službu. To jsou klasičtí úředníci. Jejich počet má klesnout o 496 na 62 536. Naopak o 854 vzroste počet vojáků a členů bezpečnostních složek.

Počty uvedené ministerstvem jsou tabulkové, reálně bývá tak zaměstnanců placených ze státního rozpočtu zhruba o 10 až 15 tisíc méně. Ten zbytek jsou takzvané tabulkové mrtvé duše. Z peněz na jejich platy se v mnoha případech třeba vyplácejí odměny.

I tak je z reálných čísel, která jsou ale dovedena jen do loňského roku, znát dlouhodobý přírůstek.

Vláda za nečinného přihlížení naseká v příštích letech další obří schodky

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám