Hlavní obsah

Za 25 let existence na burze připsaly akcie Nvidie +591 078 procent

Psal se rok 1999, když se Steve Jobs nedávno vrátil do čela Applu, Intel byl dominantní silou v oblasti polovodičů a na burzu Nasdaq vstoupil skoro neznámý výrobce čipů jménem Nvidia. Dnes je to nejhodnotnější společnost na světě a lídr v oblasti umělé inteligence (AI). Cesta na vrchol ale nebyla vždy přímočará, u akcií firmy několikrát došlo k výrazným propadům.

Článek

Do hlavního indexu S&P 500 sdružujícího pětistovku největších amerických firem se Nvidia od svého debutu na burze dostala za méně než tři roky, když nahradila tehdy totálně zdiskreditovaný a zkrachovalý energetický gigant Enron.

I tak rychlé zařazení do S&P 500 ale u málokoho vyvolalo dojem, že nakonec půjde o podnik s nejvýkonnějšími akciemi za poslední čtvrtstoletí. Od svého vstupu na burzu zaznamenaly akcie Nvidie těžce pochopitelný celkový výnos 591 078 procent, včetně reinvestovaných dividend, uvedla agentura Bloomberg.

Takové číslo svědčí nejen o byznysovém úspěchu samotné firmy, ale částečně ukazuje i to, jak se v posledních dvou letech na trzích rozpoutala mánie kolem AI, z níž nejvíce těží právě Nvidia, výrobce špičkových grafických procesorů, které novou technologii pohánějí.

Nvidia je nejhodnotnější firmou na světě

Ekonomika

V úterý tento boom kolem AI a akcií Nvidie vyvrcholil, když se firma z Kalifornie dostala před Microsoft a stala se nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací 3,34 bilionu dolarů (77,4 bilionu Kč). Ještě pozoruhodnější je, že více než dva biliony dolarů z této hodnoty získala Nvidia teprve v letošním roce.

Mohutný vzestup společnosti však nebyl nikdy žádnou jistotou a stejně tak není ani jisté to, že na vrcholu indexu S&P 500 setrvá. Dlouholetí investoři firmy se v minulosti museli potýkat až se třemi ročními propady akcií o 50 procent nebo i více, upozornil Bloomberg. Krizové byly například roky 2008 a 2009, kdy společnosti výrazně klesly tržby a čelila žalobě ze strany konkurence, konkrétně Intelu.

Lehké to ale nebude ani s udržením současného růstu, který je podmíněný pokračujícími miliardovými útratami zákazníků za vysoce výkonné grafické procesory.

Právě tento produkt společně s vizí spoluzakladatele a generálního ředitele Jensena Huanga ohledně toho, že se průmysl posune k tomu, co nazývá „akcelerované výpočty“, je to, co Nvidii vyslalo do výšin. Její čipy jsou zkrátka daleko před konkurencí.

„Myslím, že musíte prokázat manažerskému týmu obrovské uznání. Každou vlnu inovací v hardwaru zachytili naprosto přesně,“ zhodnotil to Brian Mulberry, manažer klientského portfolia ve společnosti Zacks Investment Management.

Důležité milníky Nvidie na cestě k pozici nejhodnotnější firmy na světě

1999 - první veřejná nabídka akcií neboli IPO a vstup na burzu

2000 - dohoda s Microsoftem na dodávání grafických karet do herních konzolí Xbox

2001 - zařazení společnosti do indexu S&P 500

2004 - dohoda se Sony na dodávání grafických karet do herních konzolí PlayStation

2006 - vytvoření softwarové platformy CUDA, která rozšířila možnosti výkonu grafických procesorů a dnes představuje obrovskou konkreční výhodu

2020 - společnost svou tržní kapitalizací přeskakuje velkého rivala Intel

2020 - boom kolem kryptoměn během koronavirové pandemie, který vedl k větší poptávce po výkonných počítačích, potažmo datových centrech, které tvoří velkou část tržeb Nvidie

2024 - společnost přeskakuje Apple a zanedlouho poté i Microsoft a stává se nejhodnotnější společností na světě s tržní kapitalizací přesahující 3,3 bilionu dolarů

Nvidia je větší než HDP Ruska nebo celý německý akciový trh

Ekonomika

Výběr článků

Načítám