Článek
Průměrné ceny potravin v září poprvé od listopadu meziročně stouply, dohromady takřka o procento. Mezi jednotlivými položkami v nákupním košíku jsou ale veliké rozdíly. Co nejvíc zdražilo a kde naopak lidé ušetří?
Podle posledních údajů Českého statistického úřadu v září například máslo podražilo proti loňsku o 43 procent, v průměru stálo kilo 226 korun, což znamená 56,50 Kč za čtvrtku.
Polotučné trvanlivé mléko podražilo o pětinu na 21 korun za litr a mléčná tabulková čokoláda vyšla dráž o 22 procent, v průměru stála 30 korun za sto gramů.
Inflace se dostala na 2,6 procenta, ceny potravin letos poprvé vzrostly
Skokově zdražily salátové okurky. Podle statistiků se v září prodávaly v průměru za vysokých 75 korun za kilo, zatímco před rokem byly za 34 korun. To znamená, že nynější nárůst činí 118 procent.
„Jeden z důvodů bude v tom, že zelenina ze skleníků v Evropě nepokryje poptávku. V některých evropských regionech předtím zhoršilo úrodu počasí. Dalším bude určitě faktor obchodní přirážky,“ řekl na dotaz Novinek Marek Zemánek z Potravinářské komory.
Ze zeleniny podražil také květák skoro o 30 procent a mírněji šla nahoru i cena rajčat.
Dobrou zprávou po spotřebitele je alespoň to, že dříve dražší brambory zlevnily o 15 procent na průměrných 17 korun za kilogram.
Jinak ovšem ceny zeleniny v souhrnu v září stouply o více než tři procenta a jen o něco méně stoupaly rovněž ceny ovoce.
Chléb, který je příkladem nejběžnější tuzemské potraviny, zlevnil o čtyři procenta
Podle statistiků také mírně klesly ceny masa, byť jenom o pár procent. Zatímco hovězí a telecí meziročně lehce podražilo, dolů šly ceny vepřového masa a drůbeže. Pro zajímavost, nejvýrazněji zlevnily kuchané kachny, a to o dvacet procent. Kdo má rád pečenou kachnu, má šanci poohlédnout se po obchodech po dobrém kuse za mírnější cenu.
Dražší pivo, levnější víno
V oddíle alkoholické nápoje vzrostly ceny lihovin a piva v obchodech o pět procent. Naopak ceny vína meziročně klesly o 4,1 procenta.
I když nepatří mezi potraviny, můžeme zmínit také zdražení tabákových výrobků o skoro sedm procent. To je dáno tím, že spotřební daň na tabák se na jaře zvedla o deset procent.
„Vývoj cen zemědělských výrobců ani vývoj cen v potravinářském průmyslu však zatím nenaznačují, že by měly koncové ceny potravin v nejbližších měsících dále výrazněji růst,“ komentoval ekonom Akcenty Miroslav Novák.
Předpokládá však, že i nadále budou zdražovat restaurace kvůli cenám práce a surovin. Ceny v gastronomii v září poskočily proti loňsku o sedm procent.
„Nejvíc v současnosti v restauracích zdražují nápoje – například u kávy za poslední rok stoupla cena o 7,2 procenta a to samé platí pro nealkoholické nápoje. Ještě výrazněji zdražilo pivo. Naopak u jídel stoupají ceny pozvolněji,“ popsal Petr Menclík, ředitel poskytovatele pokladních systémů Dotykačka.