Hlavní obsah

Ekologičtí zločinci čtyři hodiny blokovali letiště v Kolíně nad Rýnem a vyhrožují dalšími akcemi

Aktualizováno

Ekologičtí extremisté z hnutí Letzte Generation (Poslední generace), které nejčtenější německý deník Bild nazývá ekologickými zločinci, se ve středu přilepili ke koridoru vedoucímu k přistávací ploše na letišti Kolín-Bonn na západě Německa. Několik hodin kvůli nim stál provoz. Obnovit se ho podařilo poté, co je policie z místa odlepila, informovala agentura DPA. Aktivisté vyhrožují, že podobné útoky čekají letiště na celém světě.

Foto: Jana Rodenbusch, Reuters

Akce aktivistů zastavila provoz na letišti Kolín-Bonn.

Článek

Podle hnutí Letzte Generation (Poslední generace) se několika malým skupinám ekologických extremistů podařilo po páté hodině ráno vstoupit do areálu letiště. Pět z nich se přilepilo ke koridoru vedoucímu k přistávací ploše. Letiště kvůli tomu muselo v 05:45 přerušit provoz, obnoven byl až 09:15 SELČ, když se policii podařilo z plochy odstranit všechny aktivisty.

„Do akce jsme vyslali i helikoptéru, ze vzduchu kontrolujeme, zda se na letištní ploše nenacházejí další lidé, kteří tam nemají co dělat,“ uvedla spolková policie.

Mezi cestujícími zavládl chaos. Navzdory obnovení provozu se bude letiště Kolín-Bonn vypořádávat s protestem po celý den a provoz zůstane narušený. Letiště na sociální síti X uvedlo, že cestující mají i nadále počítat s komplikacemi, jako je zpoždění, nebo dokonce i zrušení letů.

„Podali jsme několik trestních oznámení pro porušení shromažďovacího zákona, přerušení leteckého provozu a neoprávněné vniknutí na cizí pozemek,“ uvedl mluvčí letiště. Stále se vyšetřuje, jak se na místo dostali.

V deset hodin vystoupilo pět členů hnutí Letzte Generation na tiskové konferenci, kterou vysílali na YouTube. Oznámili, že stejný protest jako v Kolíně nad Rýnem se konal v Oslu, Helsinkách a v Barceloně. Následovat by měly další podobné akce na letištích po celém světě.

Skupina také oznámila další blokádu letiště, a to na 25. září v Kasselu.

„Německý letecký průmysl přispívá ke globálnímu oteplování,“ prohlásil Lars Werner. Letecký průmysl je podle jeho slov financován vládou miliardami a alternativní dopravní prostředky, jako je vlak, jsou zanedbávány. „Tento protest je namířen proti selhání vládní klimatické politiky,“ dodal.

Hnutí Letzte Generation, které v posledních letech podniká podobné akce po celém Německu, na sociální síti X uvedlo, že protest je součástí mezinárodní akce ve více než deseti zemích. Kampaň volá po úmluvě, v níž by se státy zavázaly, že do roku 2030 ukončí používání fosilních paliv přispívajících k oteplování klimatu.

Berlínský soudce soucítil s klimatickou extremistkou: Řiďte se dál svým svědomím

Evropa
Foto: Jana Rodenbusch, Reuters

Akce aktivistů zastavila provoz na letišti Kolín-Bonn.

Výběr článků

Načítám