Hlavní obsah

Westinghouse znovu na scéně. Korejci naznačují spolupráci na Dukovanech

Ve druhé polovině září navštíví Česko jihokorejský prezident Jun Sok-jol. Souvisí to s tím, že stamiliardovou soutěž na dostavbu dvou jaderných bloků v Dukovanech vyhrála v červenci tamní společnost KHNP. Ta je však ve sporu s dalším účastníkem soutěže. Severoamerický Westinghouse sice nakonec nabídku nepodal, přesto by však do stavby ještě mohl promluvit.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Westinghouse totiž tvrdí, že KHNP neoprávněně sdílí jeho duševní vlastnictví, a minulý týden podal odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže proti výběru korejské společnosti. Westinghouse tvrdí, že KHNP využívá jeho technologie a nemá právo je vyvážet.

Nyní by se mohlo rýsovat řešení. Ještě před příjezdem Jun Sok-jola naznačil Soul podle listu Hankyoreh možnost spolupráce s Westinghouse formou dodávek dílů a zařízení od severoamerické firmy, podobně jako tomu bylo před lety u stavby elektrárny Baráka ve Spojených arabských emirátech.

Listu to potvrdilo jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky.

Druhý blok v Dukovanech postavíme rychleji, než žádal ČEZ, slibuje jihokorejský výherce

Ekonomika

Když KHNP v roce 2009 vyhrála soutěž na stavbu čtyř bloků v lokalitě Baráka, dohodla se podle deníku s firmou Westinghouse, že přestane uplatňovat námitky týkající se porušování práv duševního vlastnictví výměnou za to, že v rámci projektu dodá některé klíčové komponenty včetně turbín.

Na celkové hodnotě kontraktu ve výši 18,6 miliardy dolarů (zhruba 421 miliard korun) se měl Westinghouse podle Hankyoreh podílet asi dvěma miliardami dolarů (45 miliard korun).

Po vzoru Temelína?

V českém tendru ale KHNP počítá s tím, že turbíny bude dodávat plzeňská Doosan Škoda Power, která rovněž patří korejskému vlastníkovi.

„Dodávka turbíny od americké strany by asi dost pocuchala korejskou nabídku a bylo by to i špatně akceptovatelné z české strany. Jedním z hlavních trumfů korejské nabídky totiž bylo to, že turbína bude vyrobena lokálně,“ řekl Novinkám analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Dohoda je podle něj jedinou rozumnou cestou, jak spor vyřešit, aniž by nastaly několikaleté soudní procesy s nejasným výsledkem. „Byl by to i pro americkou stranu vítaný kompromis. Nabízí se to, co už firma dodala, a to jsou řídicí systémy do Temelína. Nepochybně by mohla nabídnout něco analogického pro Dukovany,“ doplnil.

Důvodem, proč nedošlo k dohodě hned, jsou podle Gavora zřejmě americké požadavky na cenu, které asi převyšují ochotu Korejců ji akceptovat.

Korejské ministerstvo následně doplnilo, že o případných dodávkách Westinghouse pro jaderné bloky v Česku zatím rozhodnuto nebylo. Podle něj se rozhodne, až když bude podepsána finální smlouva s českým zadavatelem. Tím je stoprocentní dcera ČEZ, společnost Elektrárna Dukovany II.

Smlouvy se mají podepsat do konce března příštího roku. Celková hodnota dukovanské zakázky je podle vlády asi 400 miliard korun. KHNP za to má v Dukovanech postavit dva jaderné bloky APR 1000 o výkonu po tisíci megawattů, tedy o stejné velikosti, jako jsou bloky v Temelíně.

Stavba má začít v roce 2029 a s uvedením do zkušebního provozu se počítá v roce 2036.

Rozhodnuto. Jaderné bloky za stamiliardy postaví korejská KHNP

Ekonomika

Výběr článků

Načítám