Hlavní obsah

Vyvlastnění obchodníků s chudobou? Prezidentův nápad narazil

Předražené a nevyhovující byty, vysoké nájmy a penězovod ze sociálních dávek, tak vypadá podnikání některých majitelů nemovitostí ve vyloučených oblastech. Podle prezidenta Petra Pavla by se v krajním případě mohlo debatovat i o tom, zda tyto byty nevyvlastnit. Opozice je proti, nepřímo to odmítlo i ministerstvo pro místní rozvoj.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Prezident Petr Pavel při tiskové konferenci na zámku Jezeří

Článek

„Oprávněná je debata, jak donutit vlastníky bytů, aby plnili své povinnosti. Možná přijde na pořad jednání tak citlivá věc, jako je možné vyvlastnění těchto bytů,“ prohlásil minulý týden prezident při návštěvě Ústeckého kraje. Ačkoliv připustil, že „by to mohl být velký zásah do vlastnických práv“.

Ministerstvo pro místní rozvoj ale o něčem takovém v tuto chvíli neuvažuje. „Hledáme z hlediska zásahu do vlastnických práv mírnější a rychlejší řešení problémů sdružení vlastníků a bytových družstev, než je vyvlastnění,“ řekl Novinkám mluvčí Petr Waleczko. Majitelé těchto bytů totiž často dluží i za služby.

Prezidentovu myšlenku odmítla také opozice. „V žádném případě by se tato debata neměla otevírat. Dnes vyvlastníme byty obchodníků s chudobou a zítra někoho, kdo má špatné názory. A v čí prospěch by se to vyvlastnilo? Státu, obcí, nebo těch lidí, kteří tam bydlí?“ míní stínový ministr práce za hnutí ANO Aleš Juchelka.

Podle něj je sice potřeba zaměřit se ve vyloučených oblastech na stav bytů a jejich ceny, ale ne tímto způsobem.

Pavel navštívil v Ústeckém kraji vyloučenou lokalitu

Domácí

„Není možné, aby stát za současných podmínek byty vyvlastňoval. Musel by tam být nějaký veřejný zájem a musela by na to vzniknout speciální legislativa. Ale nedovedu si představit, že by k něčemu takovému mohlo dojít. Byl by to obrovský zásah do veřejného vlastnictví,“ doplnila advokátka Pavla Krejčí z advokátní kanceláře DBK Partners.

Smířlivěji hovoří advokát Jakub Hálek z kanceláře Rowan Legal: „Vnímám, že o tom chce pan prezident otevřít debatu v rámci změn, o nichž se dnes diskutuje. Za současné situace pro to žádný zákonný podklad nemáme, ale za určitých okolností by to možné být mohlo, protože vlastnické právo není neomezitelné a bezbřehé.“

Možnost vyvlastnit na základě veřejného zájmu, zákonného důvodu a za poskytnutí náhrady už existuje. „Ale potřebujeme mít ten důvod v zákoně,“ dodal Hálek s tím, že by to muselo být jen v krajních případech, ne systémově.

I podle Daniela Hůleho z Člověka v tísni je však prezidentův nápad neprosaditelný.

Zákon počítá s podporou

Situaci do jisté míry řeší zákon o podpoře bydlení, který schválila vláda. „Pokud projde parlamentem, nebude nějaké vyvlastňování ani potřeba. Myšlenka je sice na místě, máme tu reálný problém s malým obecním bytovým fondem,“ podotkl analytik Platformy pro sociální bydlení Jan Klusáček.

Potíž podle něj je, že se například řádní majitelé bytů do jejich pronajímání lidem z rizikových lokalit nehrnou. Obchodníci s chudobou tak mohou za draho pronajímat nevyhovující bydlení.

„Zákon o podpoře bydlení zavede garance pro majitele, kteří nabídnou vyhovující byty, plus se tam počítá s kontrolami Úřadu práce. To by mohlo rozbít monopol a dostat tyto domácnosti do lepších bytů a lokalit,“ dodal Klusáček.

Bitcoin padá, blíží se hranici 1,4 milionu

Internet a PC

Výběr článků

Načítám