Hlavní obsah

Vysoké ceny ženou Čechy do menších bytů

Lidé toužící po vlastním bydlení musejí snižovat nároky na jeho velikost. Tři čtvrtiny prodaných nových bytů v Praze patří mezi jedno- nebo dvoupokojové. Stále více přitom sílí poptávka po těch úplně nejmenších. Kupcům na jejich pořízení stačí méně peněz a snáze se také pronajímají. To zvyšuje jejich atraktivitu pro investory.

Foto: Novinky

Malé byty tvoří už tři čtvrtiny všech prodaných novostaveb v Praze (ilustrační foto).

Článek

Růst zájmu o malé byty potvrzují data developerů i bank. Například Filip Hrubý, mluvčí České spořitelny, pro Novinky uvedl, že menší byty tvořily v roce 2023 více než dvě pětiny těch, jejichž nákup financovali klienti banky hypotékou. „Předpokládáme, že v průběhu letošního roku budou už malometrážní byty tvořit většinu,“ dodal.

Růst hypoték na tyto byty zaznamenala i UniCredit Bank. „Nejpopulárnější jsou u žadatelů ve věku mezi 30 a 40 lety,“ konstatoval mluvčí banky Petr Plocek.

Zájmu o menší byty nahrává fakt, že vlastnické bydlení patří v Česku dlouhodobě k nejméně dostupným v Evropě. Například na 70metrový byt v novostavbě potřebují Češi podle analýzy společnosti Deloitte 13,3 roční mzdy. To je z evropských států úplně nejvíce.

Nové byty jsou nejdražší v historii. Růst cen bude pokračovat

Ekonomika

Zdražování navíc dál pokračuje. Metr čtvereční v pražské novostavbě se aktuálně nabízí za více než 160 tisíc korun. Zmíněný 70metrový byt tak vyjde na více než 11 milionů.

„Omezená nabídka nových bytů a vysoké náklady na výstavbu tlačí ceny nahoru. Dá se tak předpokládat, že náklady na bydlení do budoucna dále porostou,“ uvedla Kateřina Poláková, vedoucí rezidenčního oddělení Knight Frank.

Třetina bytů má jeden pokoj

Statistiky, které sestavují developerské společnosti Central Group, Skanska Residential a Trigema, ukazují, že ještě v roce 2021 se podíl dvou nejmenších dispozic na celkových prodejích pohyboval kolem 65 procent. Na začátku letošního roku činil 71 procent. Ve třetím kvartále stoupl na zmíněné tři čtvrtiny.

„U menších dispozic kupuje přibližně polovina klientů Skansky nový byt za účelem dlouhodobého pronájmu,“ doplnil Jan Pohorský, mluvčí Skanska Residential. Více než třetina bytů pak slouží pro vlastní bydlení kupce, zbytek lidé pořizují pro členy rodiny.

V datech developerů se znatelně zvyšuje především podíl dispozice 1+kk. Nejmenší byty nyní tvoří 32 procent prodejů, o devět procentních bodů více než před třemi lety. A to přesto, že ceny těchto bytů patří v přepočtu na metr čtvereční k nejvyšším.

„Lidé vnímají nikoli cenu za metr, ale absolutní hodnotu bytu. Je tedy logické, že kupují spíše menší byty,“ řekl Marcel Soural, šéf developerské skupiny Trigema.

Firmy na poptávku reagují a do prodeje dávají více malých bytů. Průměrná velikost všech nabízených nemovitostí klesla od roku 2018 o 10,6 metru čtverečních na 63,5 metru. Postupně vznikají i projekty s velmi malými byty o rozloze kolem 20 metrů čtverečních.

Sílícího zájmu o menší dispozice si všimli i na trhu se staršími byty. Nejvíce se malé byty prodávají v Praze a větších městech. „Menší vliv sledujeme v levnějších lokalitách, jako jsou například Severní Čechy nebo Severní Morava,“ prohlásil Pavel Hassman, realitní makléř kanceláře RE/MAX 4 You.

Dostupnost bytů zhoršuje slabá výstavba i nízké české mzdy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám