Hlavní obsah

Vysoká daň nutí kuřáky kupovat cigarety v cizině. Stát přichází o miliardy

Aktualizováno

Z téměř každé páté krabičky cigaret spotřebované v Česku nevybere aktuálně stát spotřební daň ani daň z přidané hodnoty. Ročně tak tratí až 12 miliard korun, které z větší části putují do Polska. Může za to kontinuální navyšování spotřební daně, kvůli kterému si velká část Čechů jezdí kupovat levnější cigarety raději do zahraničí.

Foto: ČTK

Za posledních dvacet let odhalila Celní správa pět desítek nelegálních výroben cigaret

Článek

Až dva miliony lidí denně nebo téměř denně kouří cigarety. Skoro 18 procent těchto cigaret ale podle studie, s níž pracuje Celní správa ČR, pochází z ciziny. Většina jsou výrobky dovezené v legálním množství čtyř kartonů na osobu.

Takřka desetina cigaret pochází z polského příhraničí. Není divu. Zatímco v tuzemsku začíná cena krabičky cigaret na 131 korunách, v Polsku to může být i o 40 korun méně.

Z celkové ceny 131 korun zaplatí český kuřák dohromady skoro 110 korun na spotřební a firemní dani a DPH. Skoro dvě třetiny této částky tvoří spotřební daň, která letos opět stoupla. A pro spotřebitele bude hůř. Důvodem je takzvaný daňový kalendář ministerstva financí.

Daňové úniky se u dovozu cigaret z Polska zdvojnásobily

Ekonomika

„V rámci konsolidačního balíčku došlo od února ke zvýšení sazeb spotřební daně u tradičních tabákových výrobků o deset procent. Dále tyto sazby porostou tempem pět procent ročně až do roku 2027,“ sdělil Novinkám Ondřej Macura z ministerstva financí.

Zdanit se mají ale i další tabákové a nikotinové výrobky.

„V praxi to také znamená zvýšení daňové zátěže na krabičku cigaret zhruba o osm korun v letošním roce a o pět korun v každém z následujících tří let,“ upozornil výkonný ředitel Českého sdružení pro značkové výrobky Lukáš Horák.

Ministerstvo financí ovšem jedná i s ohledem na zdraví. Rostoucí ceny nutí některé kuřáky od svého zlozvyku úplně upustit nebo hojně přecházejí na méně škodlivé alternativy. Ačkoliv podle Horáka to takovou roli nehraje.

„Podíl kuřáků v populaci klesá mírným tempem, ale masivní zvýšení spotřební daně v posledních letech toto tempo nijak nezrychlilo, pouze narušilo stabilitu výnosů státního rozpočtu ze spotřební daně,“ tvrdí.

Obchod s nelegálními cigaretami připravil stát za 20 let o dvě miliardy

Krimi

Loňský výběr byl nižší než v roce 2016

Je ovšem otázkou, jak moc se zvyšování daně státu vyplatí, jelikož výběr je už nyní stále méně efektivní. Lidé u tuzemských prodejců nakupují cigarety stále méně.

„Už nyní český státní rozpočet inkasuje ze spotřební daně na tabák podobně jako zhruba před osmi lety, kdy ovšem byla daňová zátěž poloviční. V Česku se daňová zátěž na cigarety do roku 2027 zvýší více než v Polsku, na Slovensku ale i v Rakousku a Německu,“ poznamenal Horák.

„Pokud by teď všechny krabičky cigaret spotřebované v Česku byly v Česku i zdaněné, stát by tím získal zhruba 12 miliard korun ročně,“ tvrdí.

Tento trend už předloni ukázala i analýza Katedry hospodářské a sociální politiky pražské Vysoké školy ekonomické.

Zatímco do roku 2018 výnos spotřební daně z tabáku lineárně rostl, v letech 2019 až 2022 se snižoval, přestože sazba daně mezitím vzrostla o třetinu. Tuzemská spotřeba tabákových výrobků se částečně přesunula do méně zdaněných kategorií a k nákupům polských a slovenských výrobků.

Od roku 2019 až do letoška jsou státní příjmy z této daně kolísavé a zdaleka neodpovídají navýšení spotřební daně.

V roce 2018, kdy byla průměrná cena krabičky cigaret necelých 90 korun, z čehož 69 korun tvořily daně, stát na spotřební dani za tabákové výrobky vybral 58,8 miliardy korun. Loni, kdy byla průměrná cena krabičky zhruba 135 Kč a daně z ní 103 korun, vyinkasoval stát o více než pět miliard korun méně.

Hrozba černého trhu

Součástí problematiky je i existence tuzemského černého trhu. Ten lze rozdělit na dvě části.

„První jsou vyložené padělky, které tvoří zhruba dvě procenta. Jejich výskyt mírně roste. Zbytek představuje dovoz originálních cigaret ze zahraničí ve vyšším než povoleném množství, nejčastěji z Polska,“ sdělil Novinkám Tomáš Tesař, mluvčí společnosti British American Tobacco.

Podle Tesaře se padělatelé v Evropě obecně snaží distribuovat své výrobky právě do zemí, kde je vysoká spotřební daň, jakou je Česko. Mají pak potenciál je prodat s vyšším ziskem.

Co se týče černého trhu s elektronickými cigaretami, mohla by ho do budoucna velmi negativně ovlivnit vyhláška ministerstva zdravotnictví, která je momentálně v připomínkovém řízení. Ta vznikla jako snaha ovlivnit fakt, že elektronické cigarety s příchutěmi kouří stále více mladistvých.

„Vyhláška má zásadně zpřísnit požadavky na ingredience používané pro výrobu ochucených náplní elektronických cigaret a v nyní zvažované podobě znamená víceméně jejich zákaz, neboť její požadavky není dost dobře možné technologicky naplnit,“ řekl Horák. Podle něj hrozí přesun do černé zóny.

Češi pomalu přecházejí právě na alternativy cigaret, které už tvoří skoro třetinu trhu. Důvodem jsou menší zdravotní rizika, ale i fakt, že alternativy jako zahřívaný tabák zůstávají přes zvýšení daně levnější.

I u alternativ má v příštích letech spotřební daň růst. U zahřívaného tabáku dojde k pravidelnému zvyšování o 15 procent ročně. U náplní do e-cigaret má do roku 2027 vzrůst na čtyřnásobek z nynějších 2,50 koruny na mililitr. Zvyšovat se bude i u nikotinových sáčků a žvýkacího a šňupacího tabáku.

Jet do Polska pro cigarety a tabák se stále vyplatí, příležitost láká pašeráky

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám