Hlavní obsah

Výrobce autopotahů na severu Čech propouští stovky lidí

Česká Lípa

Ještě loni se autopotahy v českolipské fabrice společnosti Adient vyráběly ve třech směnách, tedy i přes noc. Pak ale firma, sídlící v průmyslové zóně v České Lípě – Dubici, omezila výrobu jen na dvě směny a letos na jaře došlo k velkému propouštění. Od června jede výroba už pouze na jedinou směnu.

Foto: Adient Czech republic

Důvodem propouštění jsou podle firmy Adient globální změny v automobilovém průmyslu

Článek

O práci podle vyjádření mluvčí firmy Anety Šerákové přišly během loňského a letošního roku nižší stovky lidí. Do evidence úřadu práce se jich jen letos zapsalo 124, z toho 84 žen. Firma je zaměstnávala jako švadleny.

Novinkám to potvrdila ředitelka krajské pobočky Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

„Pracovala jsem tu třináct let. Dostala jsem výpověď pro nadbytečnost. Není práce. Kdysi se tu šily autopotahy pro několik automobilek současně, teď už zůstal jen karoq od Škodovky a Land Rover. Letos se ještě šily potahy i pro škodovácký kodiaq a Octavii A8, ale kodiaq skončil letos na jaře a říká se, že A8 také končí, prý se výroba přesouvá jinam, mluví se o Bosně a Hercegovině,“ řekla Novinkám jedna z žen, která letos v Adientu přišla o práci.

Stát přispěje novým zaměstnavatelům na mzdy propuštěných pracovníků Liberty

Domácí

O Adientu

Adient je americká společnost, která vznikla v roce 2015 vyčleněním automobilové divize z koncernu Johnson Controls (JC). Na JC je nezávislá, sídlí v irském Dublinu a v Česku má 6 výrobních závodů spadajících pod dvě divize.

V rámci divize Trim vyrábí Adient autopotahy. Do této divize spadají fabriky v České Lípě, Stráži pod RalskemRoudnici nad Labem.

Divize JIT se zabývá kompletováním a montáží autosedaček a její součástí jsou závody v Mladé Boleslavi, Kvasinách a v Nové Hospodě u Plzně.

Továrna v České Lípě začala vyrábět v roce 1992, a je tak nejstarším českým výrobním závodem Adientu. Firma uvádí, že tu zaměstnává 600 lidí, více než dvě třetiny z toho jsou ženy.

Adient ve fabrice v České Lípě zaměstnává desítky mongolských žen i mužů. V 36tisícové České Lípě jich dnes žije více než patnáct stovek a díky Adientu se o České Lípě mluví jako o hlavním městě Mongolů v Česku.

Důvodem razantního omezování výroby a propouštění jsou podle firmy globální změny v automobilovém průmyslu. „Pro dodavatele to znamená nové výzvy v důsledku přechodu na elektromobilitu, narušení dodavatelského řetězce, poklesu ekonomiky a snížené poptávky spotřebitelů,“ sdělila mluvčí Adientu Aneta Šeráková.

Firemní divize Trim, která vyrábí autopotahy a do níž spadá i závod v České Lípě, má podle Šerákové nadbytečné kapacity. Firma se proto podle ní snaží obnovit rovnováhu svých výrobních operací, což mělo vést ke zrušení pracovních míst v České Lípě.

Foto: Adient Czech Republic

Továrnu Adientu v České Lípě navštívil loni na jaře také místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Úřad práce je s firmou kvůli velkému propouštění od konce loňského roku v kontaktu. Pracovníci českolipské pobočky docházejí přímo do fabriky a zaměstnancům nabízejí poradenství k evidenci na úřadu práce i informace o rekvalifikacích a dalších projektech a službách pro zájemce o zaměstnání.

„I samotná evidence uchazečů probíhá přímo ve firmě. Od začátku spolupráce proběhlo celkem sedm informačních setkání za účasti 106 zaměstnanců, další dvě schůzky jsou plánovány na konec srpna letošního roku. Schůzky za účelem evidence uchazečů o zaměstnání byly uskutečněny tři, další je naplánována na říjen letošního roku,“ uvedla šéfka libereckého úřadu práce Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost v Česku vzrostla

Ekonomika

Švadleny a Mongolové

Potvrdila, že většina z evidovaných jsou ženy – švadleny. Některé podle ní našly práci v menších šicích dílnách v regionu, jiné se přesunuly do dalšího závodu Adientu ve Stráži pod Ralskem a některé obsadily volné pozice v dělnických profesích v jiných fabrikách v průmyslových zónách v Dubici a v Dobranově. Jde už ale o pozice, které nesouvisejí se šitím.

Mezi propuštěnými z Adientu jsou i lidé z velmi početné českolipské komunity Mongolů. I s nimi je úřad práce v kontaktu. „K evidenci mongolských pracovníků dochází ve firmě za účasti firemního překladatele, většina těchto zaměstnanců odchází z evidence do tří měsíců po vyřízení změny zaměstnavatele,“ zmínila Kateřina Sadílková.

Průmyslová zóna v České Lípě už jedno velké propouštění před lety zažila. V roce 2010 tu úplně skončil výrobce kabelových svazků do aut Delphi Packard. Ten tehdy přesunul výrobu do Rumunska a v České Lípě propustil dokonce 1400 lidí, velká část z nich našla novou práci právě v dnešním Adientu, tehdy ještě pod názvem Johnson Controls.

Českolipský Delphi Packard propustí 1400 lidí a přesune se do Rumunska

Ekonomika

Výběr článků

Načítám