Hlavní obsah

Výrazně horší, než se čekalo. Ryanairu klesl zisk téměř o polovinu

Irská společnost Ryanair Holdings, která je největším nízkonákladovým leteckým dopravcem v Evropě, hospodařila v prvním čtvrtletí svého finančního roku se ziskem po zdanění 360 milionů eur (9,1 miliardy korun). To je meziroční pokles o 46 procent a výrazně horší výsledek, než se čekalo. Cestující šetří na letenkách.

Foto: Reuters

Letadlo Ryanair Boeing 737 MAX 8-200 se připravuje na start z letiště v francouzském Nantes.

Článek

Příjmy z prodeje letenek na zákazníka se snížily o 15 procent na 41,93 eura (1058 Kč), uvedl v pondělí Ryanair.

Management zároveň varoval, že výrazně slabší proti očekávání budou i příjmy z prodeje letenek v klíčové letní sezoně. Finanční ředitel Neil Sorahan to přičítá chování spotřebitelů, kteří podle něj teď více šetří.

Ekonomové očekávali, že zisk po zdanění klesne pouze na 538 milionů eur. Generální ředitel Michael O’Leary řekl, že podnik musel podpořit prodej letenek více, než se původně domníval. To je i hlavní důvod, proč Ryanair ve výsledku vybral z prodeje letenek méně peněz než před rokem.

Crowdstrike – společnost, kvůli níž zkolaboval IT svět

Bezpečnost

„Přestože poptávka ve druhém čtvrtletí je silná, ceny zůstávají slabší, než jsme se domnívali. Nyní očekáváme, že ceny za druhé čtvrtletí budou podstatně nižší než loni v létě,“ upozornil O’Leary s odkazem na vývoj v období od července do září, kdy Ryanair obvykle vytváří většinu svého zisku. Původně firma čekala, že ceny zůstanou zhruba stejné nebo se mírně zvýší.

Akcie Ryanairu se letos v dubnu dostaly na rekordních více než 21,70 eura, od té doby už ale odepsaly skoro čtvrtinu hodnoty. Na konci minulého týdne uzavřely na burze v Dublinu s cenou 16,44 eura za kus, podle analytiků právě kvůli slabšímu prodeji letenek.

Co nepustí kontrola na palubu letadla? Aerolinky hlídají i velikost „příručáků“

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám