Hlavní obsah

Výplaty chodily, pořád jsme věřili v obrat. Valcíř ze zkrachovalé Liberty popsal situaci v podniku

Ostrava

Od školy nepoznal Michal Šoltys (38) z Karviné jinou práci než tu ve válcovně v Liberty Ostrava. I on dlouho věřil, že manažeři hutní firmy problémy zvládnou a výroba se rozjede. Teď má za to, že šanci už má jen rourovna a právě válcovna plochých výrobků. I tak se ale přeučuje na programátora, aby měl větší šanci se uživit.

Foto: Pavel Karban

Liberty Ostrava

Článek

Valcíř nezastírá, že společně s valnou většinou zaměstnanců zůstával v huti – navzdory téměř rok trvajícím finančním problémům – kvůli důvěře v to, že se situace spraví. „Vedení i odbory nás pravidelně ujišťovaly, že vše bude v pořádku, že se jedná s investorem. A když vám chodí sto procent mzdy, není přece důvod nevěřit, že to tak nebude,“ nastínil s tím, že dalším důvodem bylo i odstupné, které u řady hutníků bylo ve výši 13 měsíčních platů. „To bylo velké lákadlo. No a když vám chodí plat a nemusíte chodit do práce, tak máte zároveň možnost si přivydělat navíc ještě jinde,“ nezapíral Šoltys.

Potvrdil, že ani na začátku léta, kdy podnik oznámil, že nemá na výplaty, nezačali lidé dávat hromadně výpovědi. „Jednak v tu dobu bylo stále ve hře to vysoké odstupné, kdyby šla firma do konkurzu, a také tehdy přímo ministr Marian Jurečka řekl, že na vládu nese lex Liberty, který zařídí, že stát bude platit náhradu mzdy za zaměstnavatele o další tři měsíce déle.

„Hanba, fuj, hovado!“ Odboráři Liberty zapálili rakev s fotkou majitele Gupty

Domácí

„Když odevšad slyšíte, že nemáte odcházet, že bez nás ten podnik už nerozjedou, tak to neuděláte. Musíte si uvědomit, že spousta těch chlapů jsou srdcaři, kteří strávili většinu života v huti, třeba už od praxe na učilišti, a jsou tam desítky let,“ upozornil.

Zlom v myšlení zaměstnanců přišel podle ostravského valcíře v době, kdy ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) uvedl, a insolvenční správce následně potvrdil, že není nikdo, kdo by převzal celou huť. „V tu chvíli začala spousta lidí řešit, co dál, někteří už měli práci bokem, a tak využili možnost okamžitého rozvázání pracovního poměru, aby mohli ihned nastoupit jinde, a nepřišli tak o další část výdělku,“ popsal Šoltys.

On sám v huti zatím zůstává. „Stále jsem zaměstnancem válcovny, ale dělám si rekvalifikaci na programátora s tím, že mi garantují zaměstnání v nějaké IT firmě. Uvidíme, jak to bude dál,“ prohodil a dodal, že má navíc ještě druhou práci, takže na Liberty už existenčně závislý není.

Firma miliardáře Strnada bude financovat dva provozy ve zkrachovalé Liberty Ostrava

Ekonomika

Když má Šoltys označit hlavního viníka současného stavu v Liberty Ostrava, jednoznačně hovoří o majiteli, britském podnikateli indického původu Sanjeevu Guptovi. „Například přikázal zvyšovat ceny už u domluvených zakázek či skokově zdražoval a také vyváděl finance i povolenky mimo Ostravu,“ řekl valcíř na adresu Gupty s tím, že další viníky je třeba hledat mezi top manažery Liberty nebo těmi, kteří museli vědět, kam to povede. „Na nikoho konkrétního ale nemohu ukázat prstem.“

Symbolický pohřeb Liberty v OstravěVideo: Aleš Honus, Novinky

Co všechno se podaří z huti s více než sedmdesátiletou historií zachránit, Šoltys neví. Věří, že to budou lukrativní části, jako jsou závody 15 a 16, což jsou rourovna a válcovna, jejichž provoz má od října financovat společnost Vítkovice Machinery Trade ze skupiny CE Industries miliardáře Jaroslava Strnada. „O zbytku ale dost pochybuji. Stálo by to desítky miliard, které do podniku, kde vám při dešti teče ze střechy na hlavu, nikdo nebude chtít investovat,“ uzavřel valcíř.

Výběr článků

Načítám