Hlavní obsah

Vstupné letos koupaliště moc nezdraží, zato občerstvení ano

Některá koupaliště už zahájila sezonu, jiná vyčkávají na lepší počasí. Minulý rok vstupné na většině z nich zdražilo. A to i na dvojnásobek. Stály za tím především ceny energií. Letos je důvodem zejména nárůst nákladů souvisejících se změnami pravidel pro lidi pracující na dohodu. Zdražovat se bude, ale jen někde a mělo by jít většinou o částky do 20 korun. Návštěvníci si ale připlatí za občerstvení.

Foto: Julia Geiter, Reuters

Velká koupaliště by letos měla zdražit jen o jednotky procent

Článek

„Letos je důvodem navyšování cen zejména nárůst nákladů v souvislosti se změnami systému dohod o provedení práce,“ sdělil Novinkám prezident Asociace bazénů a saun ČR Pavel Košnar.

Zdražovat by pak měla spíše větší koupaliště a akvaparky s vyšším počtem brigádníků. „Míra zdražení vstupného se odvíjí od velikosti bazénu. V těch větších bude navýšení citelnější, v menších bazénech a koupalištích na vesnicích ceny zůstanou stejné jako loni,“ dodal Košnar.

Brigádníci mají od října minulého roku právo na příplatky za práci v noci a o svátcích. Navíc mohou od letošního ledna čerpat dovolenou. „I kvůli administrativní zátěži, která se s dohodami o provedení práce pojí, někteří brigádníci přecházejí na hlavní pracovní poměr,“ poznamenal Košnar.

Aby pracovník na dohodu získal právo na čerpání placené dovolené, musí odpracovat u jednoho zaměstnavatele alespoň čtyřnásobek týdenní fiktivní pracovní doby, tedy 80 hodin. Za každých sto hodin práce má pak brigádník právo zhruba na osm hodin placené dovolené.

Hygienici začali sledovat vodu ke koupání. Lidé si ji mohou otestovat i sami

Domácí

Častěji než vstupné museli ale provozovatelé koupališť mírně zdražit občerstvení. Stěžují si na zvyšování cen dodavatelů. K tomuto kroku přistoupil i plavecký stadion v pražském Podolí. „Půl litru vody teď bude stát 25 korun a hlavní jídlo u nás pořídíte od 135 korun. Pokud nedojde k dalšímu navýšení, tak bychom tyto ceny rádi zachovali,“ sdělil ředitel Jan Bezděk.

Například Biotop Brno-jih vstupné vůbec nezdražil. Naopak pro důchodce teď stojí pouhých sto korun oproti loňským sto třiceti. Také zde ale museli zdražit občerstvení. Za hlavní jídlo tam návštěvníci zaplatí mezi 140 a 160 korunami. Velké pivo stojí okolo padesáti korun podle druhu, půl litru kofoly vyjde o pět korun levněji.

Slabý start sezony

Spousta koupališť se však rozhodla ponechat ceny tak, jak byly nastaveny minulý rok, po skokovém zdražení kvůli cenám energií.

Anketa

Chodíte v létě na koupaliště?
Ano, rád/a
9 %
Občas
14,1 %
Výjimečně
13,2 %
Ne
63,7 %
Celkem hlasovalo 590 čtenářů.

„Vstupné jsme letos nezvyšovali přesto, že budeme mít vyšší náklady na brigádníky. Otevřeli jsme prvního června a návštěvnost je zatím malá. Několik dnů jsme měli i zavřeno vzhledem ke špatnému počasí,“ řekl Novinkám Jaroslav Moravec, vedoucí plaveckého areálu Rokycany.

Právě proměnné počasí je dalším faktorem, který zatím komplikuje provoz. „Výkyvy počasí posunuly začátek letní sezony. Obvykle bazény otevírají na přelomu května a června, ale letos začali návštěvníci chodit zhruba o tři týdny později. Jsou ovšem výjimky – sezonu už zahájily některé bazény a koupaliště v Plzeňském, Ústeckém a Jihomoravském kraji,“ poznamenal Košnar.

Kam na výlet za plaváním a koupáním do aquaparků i koupališť

Tipy na výlety

Kam k vodě? Biotopy, zatopené pískovny i čistá jezera

Cestování
Související témata:

Výběr článků

Načítám