Hlavní obsah

Kompletní změna příběhu. Česko se na předcovidovou úroveň vrátilo už předloni

Česká ekonomika se v posledních letech vyvíjela lépe, než se původně předpokládalo. Na předcovidovou úroveň se vrátila už předloni. Doposud se myslelo, že za ní jako jediný stát Evropské unie zaostáváme. Vyplývá to z revize dat zveřejněných Českým statistickým úřadem. Ta se týkala let 2021 až 2023.

Článek

Vývoj a výkon ekonomiky v každém roce je přitom nejlépe vidět na takzvaných srovnatelných cenách k roku 2020. V roce 2019 na jejich základě hrubý domácí produkt (HDP) dosahoval 6,15 bilionu, v roce 2020 pak 5,83 bilionu, o rok později 6,06 bilionu a v roce 2022 se vyšplhal téměř na 6,24 bilionu korun. Loni pak mírně poklesl na 6,23 bilionu.

„Navýšení tempa HDP v roce 2022 bylo způsobeno zejména zapracováním nových informací ze sčítání a změnou deflace energetických komodit,“ okomentovali revizi statistici.

Inspekce rozdala pokuty za falešné slevy. Největší hříšník je Penny

Ekonomika

V roce 2022 také došlo ke změně přístupu k ukrajinským uprchlíkům, kteří jsou nově vedeni jako rezidenti. „Tato změna měla dopad zejména na navýšení výdajů na konečnou spotřebu domácností a na snížení vývozu služeb,“ dodali.

Jinými slovy firmy více investovaly, domácnosti více spotřebovávaly.

Pro ekonomy přitom byla změna překvapením. „Statistický úřad tím kompletně změnil příběh české ekonomiky. Zatímco doposud data ukazovala, že česká ekonomika jakožto jediná ze všech zemí EU stále zaostává za svou předpandemickou úrovní, zpřesněná data ukázala, že jí dosáhla již v ve druhém čtvrtletí roku 2022 a od té doby se stále drží nad ní,“ uvedla ekonomka z Komerční banky Jana Steckerová.

Spotřeba domácností podle ní za předpandemickými hodnotami sice zaostává, ale podstatně méně, než se doposud zdálo. Před revizí to bylo o 7,3 procenta, nyní je to o 5,5 procenta.

Jak se změnila data

Podle zpřesněných údajů loni hrubý domácí produkt klesl o 0,1 procenta, v roce 2022 stoupl o 2,8 procenta a v roce 2021 o rovná čtyři procenta. Podle dřívějších, už neplatných údajů loni klesl o 0,2 procenta, v roce 2022 stoupl o 2,4 procenta a v roce 2021 vzrostl o 3,3 procenta.

„Zprávy, že jsme jediní, kteří ještě nepřekonali předcovidovou úroveň, bezpochyby nepřidávaly na optimismu, naopak v nás vyvolávaly ‚blbou náladu‘,“ řekl pro MF Dnes ekonom Raiffeisenbank Martin Kron.

Podle Jana Bureše z Patria Finance jsou nová čísla sice pozitivní, ale ani tak nepřinášejí příliš optimismu. „V celoevropském porovnání stále zaostáváme,“ řekl.

Příčin je podle něj víc. „Jednou z nich je, že máme energeticky náročnější průmysl, ve kterém je zaměstnáno více lidí, a proto se více propadly reálné mzdy,“ konstatoval. Dalším faktorem, který samozřejmě nemusí být vždy negativní, je vyšší míra úspor. „To brzdilo spotřebu domácností,“ dodal.

Dobrou zprávou ale podle něj je, že se na začátku roku tolik nepropadly investice, jak se myslelo. „Ale ani tak není investiční aktivita extrémně pozitivní. V Česku i v zahraničí jsou investice relativně slabé a je to věc, která nás letos bude brzdit,“ zakončil.

Ministerstva se zbavují čínské techniky. Nepoužívají ani mobily Huawei

Internet a PC

Výběr článků

Načítám