Článek
„Poté, co jsem obdržel informace o podvodech na polských jatkách, jsem inicioval setkání se svým polským kolegou. Požádal jsem jej o oficiální informace, které poté vyhodnotíme a přijmeme odpovídající opatření,“ oznámil Toman. Ardanowski mu přislíbil, že se bude situací zabývat a vyvodí důsledky.
Podle reportáže polské TVN24 docházelo na jatkách v Mazovském vojvodství na východě země opakovaně k porážkám nemocných krav. Maso pak bylo bez přítomnosti veterinářů označováno za nezávadné a uvolněno na trh. Je otázkou, jestli se některé nedostalo i do Česka.
Podle údajů Státní veterinární správy (SVS) se do ČR v loňském roce přivezlo téměř 28 tisíc zásilek hovězího masa z Polska o celkové hmotnosti téměř 14 300 tun. Správa se proto v pondělí dotázala polských dozorových orgánů, zda se hovězí maso z uvedených jatek mohlo dostat mimo území Polska. Na odpověď zatím čeká.
Ministr Toman uvedl, že po dohodě s vedením veterinární správy už byly zahájeny intenzivní kontroly zaměřené na polské hovězí maso, zejména z Mazovského vojvodství. „Ochrana našich spotřebitelů je prioritou,“ prohlásil.
Podle mluvčího SVS Petra Voráčka veterináři věnují kontrolám potravin dovážených ze zahraničí stabilně vysokou pozornost a počty kontrol každoročně mírně stoupají.
Reportér: Maso nikdo nekontroloval
Například v roce 2017 provedli inspektoři 7048 kontrol těchto potravin, v roce 2018 pak 7175 kontrol. SVS podle zprávy ministerstva zemědělství loni při kontrolách živočišných produktů zakázala uvolnit na trh necelých osm tun polských potravin (7,6 tuny kuřecího masa, 54 kg vepřového masa, 30 kg drůbežího kebabu a 4 kg masných výrobků).
Za dvě noční směny, které jsem tam odpracoval, jsme zpracovali 30 kusů evidentně závadného dobytka
Důkaz o šokující praxi na polských jatkách přinesla v sobotu polská televize TVN24. Její reportér se nechal zaměstnat na jatkách v Ostrově Mazovském a to, co se tam dělo, zaznamenal skrytou kamerou.
„Za dvě noční směny, které jsem tam odpracoval, jsme zpracovali 30 kusů evidentně závadného dobytka,“ vylíčil.
Maso podle něj nekontroloval žádný veterinář a zaměstnanci na ně dávali razítko o nezávadnosti, ačkoli z něj někdy vyřezávali kusy již hnijícího masa.
Po různých „očistných kúrách“ maso putovalo bez omezení do obchodů. Podle zmíněné televize existuje v Polsku množství jatek, jež se na zpracování masa z nemocných zvířat „specializují“. Zisky z prodeje tohoto masa jsou totiž mnohonásobně vyšší než u masa ze zdravých zvířat.