Hlavní obsah

Vlastníkům lesů v návrhu rozpočtu chybí miliardy, ministerstvo o tom chce jednat se Stanjurou

Do existenčních problémů se podle předsedy Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR Jiřího Svobody mohou dostat lesníci, kterým chybí v návrhu státního rozpočtu z dílny ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) až čtyři miliardy korun. Měli je podle něj dostat na vypořádání se s následky po kůrovcové kalamitě.

Foto: ČTK

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Například společnosti na různých místech na Vysočině téměř ztratily možnost těžby dřeva a financování zalesnění holin i následná péče na příspěvcích závisí. To může někomu způsobit existenční problém. Zkrátka čtyři miliardy budou chybět vlastníkům lesů na pokrytí nákladů,“ řekl Novinkám Svoboda.

Příspěvky jsou podle něj pro celou řadu majitelů, kteří nemají možnost pokrýt náklady z prodejů dřeva, zásadní.

Z návrhu rozpočtu ale vyplývá, že by pro majitele lesů měla být příští rok vyčleněna pouze mandatorní částka ve výši půl miliardy korun. To ostatně potvrdil i mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Lesníci mají smůlu, Výborný pro ně nemá peníze

Ekonomika

„V prvním návrhu státního rozpočtu na rok 2025 v ukazateli Podpora lesního hospodářství kapitoly 329 – ministerstvo zemědělství se skutečně uvádí pět set milionů korun,“ sdělil Novinkám Bílý.

Zveřejněná částka ale podle něj není finální. „Budeme dělat přesuny v rámci kapitoly a ministr zemědělství bude ještě o rozpočtu jednat s ministrem financí (Zbyňkem) Stanjurou,“ prohlásil.

Ministerstvo se bude snažit o navýšení této částky a jedna miliarda navíc bude zajištěna i přesuny v rámci rozpočtové kapitoly resortu. „Dále budeme jednat o využití finančních prostředků z dražeb emisních povolenek,“ doplnil mluvčí.

Zpoždění výplat podpory

Vlastníci lesů si stěžují i na to, že výplaty žádostí o podporu mají i několikaměsíční zpoždění. „Nejsou ještě vyplaceny některé žádosti z prvního pololetí 2023, nemáme informace, zda se to podaří do konce letošního roku dofinancovat,“ postěžoval si Svoboda.

Na to poukázal i Jaroslav Semerák z Lesů města Trutnov. „Žádosti podané v prvním pololetí kalendářního roku měly být administrovány a propláceny ve druhém pololetí a ty podané v druhém pololetí propláceny v prvním pololetí roku následujícího. To už neplatí a teď nám teprve začíná ministerstvo proplácet peníze za druhé pololetí roku 2023,“ řekl Novinkám.

Podle Bílého se výplaty žádostí o finanční příspěvky podané ve druhém pololetí loňského roku měly standardně vyplácet od dubna.

„Některé žádosti byly propláceny v průběhu července a srpna, z rozpočtových důvodů se pak výplaty naplno rozeběhly na konci srpna, tedy zhruba s pětiměsíčním zpožděním,“ uvedl.

Všechny žádosti by podle něj měly být vyplaceny nejpozději do konce roku, pravděpodobně však dřív. „Jde o 1,41 miliardy korun, k dnešnímu dni je vyplaceno třicet pět procent podaných žádostí,“ dodal mluvčí.

Podle Semeráka ale úředníci lesníkům sdělili, že na výplaty letošních žádostí teď nejsou peníze. Ty by tak měly být vyplaceny až v roce 2025. „Podle mých informací jsou prostředky nedostatečné. Je to příslib, který nebude dodržen,“ postěžoval si.

Za kůrovcové kalamity může měnící se klima a způsob vysázení smrků, vysvětluje expert

Věda a školy

Těžbou to neskončilo

Doplnil, že pro lesy, které se potýkaly s kůrovcovou kalamitou, to neskončilo pouze tím, že se vytěžily a znovu zalesnily.

„Museli jsme se o porosty starat, což podle lokality a velikosti kalamitní plochy trvá sedm i více let, aby byly zajištěny hlavně proti okusu zvířaty. Problém je hlavně se zvýšenými stavy spárkaté zvěře. V našem v případě, Trutnova, se jedná o srnky, okrajově o jeleny,“ dodal.

Bílý uvedl, že se podle dlouholeté praxe mělo začít s výplatou žádostí podaných v prvním pololetí tohoto roku počátkem října. „Z rozpočtových důvodů je ale úhrada těchto žádostí přesunuta do roku 2025, kdy by výplaty mohly být spuštěny ihned po zapojení prostředků státního rozpočtu, tedy v únoru. Žádosti podané za druhé pololetí letošního roku budou standardně propláceny od dubna 2025. Do té doby je třeba vyjednat posílení státního rozpočtu,“ dodal.

Z toho vyplývá, že peníze na pomoc lesníkům zatím nejsou. Vše tedy bude záviset na tom, zda se ministru zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) podaří při jednáních s ministrem financí Stanjurou získat další miliardy. Ten se po zveřejnění návrhu rozpočtu už nechal slyšet, že s přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami počítá. Navýšení schodku, který pro příští rok navrhl na 230 miliard korun, je ale podle jeho slov možné už jen o jednu miliardu.

O peníze navíc nežádají pouze majitelé lesů. Návrh vyvolal rozepři ve vládní koalici, když sedm miliard chybí na podporu dostupného bydlení ministru pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti) a dalších několik miliard ministru školství Mikuláši Bekovi (STAN).

Stanjura navrhl méně peněz na obnovitelné zdroje, firmy se bouří

Ekonomika

Výběr článků

Načítám