Hlavní obsah

Vládě mohou příští rok chybět desítky miliard, varuje rozpočtová rada

Ve vládním návrhu státního rozpočtu na příští rok jsou díry za desítky miliard korun. Vyplývá to ze stanoviska Národní rozpočtové rady. Problematických je podle ní hned několik položek. Vláda je podle expertů příliš optimistická v očekávání výnosů z emisních povolenek nebo příjmů z dividend od firem s majetkovou účastí státu.

Foto: Pavel Karban

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a končící ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Článek

Vláda návrh rozpočtu schválila minulý týden, stát by měl hospodařit se schodkem 241 miliard korun.

Národní rozpočtová rada, jejímž hlavním posláním je vyhodnocovat, zda stát a další veřejné instituce dodržují pravidla rozpočtové odpovědnosti, konstatovala, že rozpočet předpokládá příjmy z emisních povolenek 30 miliard korun. Očekávaný příjem je přitom podle ní nadhodnocený zhruba o deset miliard.

Jako problematický vnímá také očekávané příjmy z odvodů organizací vlastněných státem ve výši osm miliard korun. „Jeví se jako nepravděpodobné, že by letošní zisk těchto organizací dosáhl výše předpokládaných odvodů,“ uvedla rada.

Rozpočet bude příští rok s deficitem 241 miliard, schválila vláda

Ekonomika

V rozpočtu na příští rok také chybí přes dvacet miliard korun, které stát musí ze zákona vynaložit na podporu obnovitelných zdrojů energie. Ministerstvo financí na to vyhradilo 8,5 miliardy korun, podle ministerstva průmyslu a obchodu je ale třeba dát přes 30 miliard.

Podle rozpočtové rady vláda pravděpodobně počítá u dotací na podporu obnovitelných zdrojů energie se změnou legislativy, na základě které budou pro jejich vyplácení platit nová pravidla.

„Návrh rozpočtu by ale měl zohledňovat aktuálně platnou legislativu a nemá být založen na možných scénářích, jejichž konkrétní podoba v době sestavování rozpočtu není známá,“ uvedla rada.

Uvítala, že na rozdíl od minulých let není plánováno dluhové financování části rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury. Rozpočet fondu na rok 2025 je sestaven ve výši 160,3 miliardy Kč bez dluhového financování. Od loňska ovšem vláda fond masivně zadlužila prostřednictvím úvěrů od ministerstva financí, respektive od Evropské investiční banky. Loni fond takto získal 30,6 miliardy, letos na jaře dalších 18 miliard Kč. Příští rok má dojít k dočerpání úvěru z letoška.

Tikající bomba v rozpočtu. Chybějící miliardy na soláry mohou spustit vlnu žalob

Ekonomika

Jak Novinky už informovaly, splácení těchto dluhů, které jdou na vrub daňových poplatníků, chce resort dopravy pod vedením Martina Kupky (ODS) navíc přenést i do dalších let.

Rada také konstatovala, že strukturální schodek navrženého rozpočtu je 2,1 procenta hrubého domácího produktu, takže zůstává na úrovni letošního roku. Zároveň upozornila, že maximální zákonný rámec pro výši strukturálního schodku v příštím roce je 2,25 procenta HDP.

Peníze nejsou účelově vázány

Ministerstvo financí původně navrhlo rozpočet se schodkem 230 miliard korun. Při projednávání ve vládě se plánovaný deficit zvýšil o miliardu korun na vysoké školy a deset miliard korun na odstranění škod po povodních.

Rozpočtová rada kritizovala to, že těchto deset miliard není v návrhu rozpočtu účelově vázáno. „Nepřiřazením účelovosti hrozí použití těchto prostředků pro krytí jiných, s povodněmi nesouvisejících výdajů a ohrožení plnění limitu strukturálního salda,“ uvedla rada.

V rozpočtu na příští rok dál chybějí miliardy

Ekonomika

Výběr článků

Načítám