Hlavní obsah

Vláda vyšla odborům vstříc. Stanjura nabídl na platy o osm procent víc

Aktualizováno

Statisíce zaměstnanců veřejné sféry se v lednu dočkají zvýšení platů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) ve středu na tripartitě oznámil, že na výdělky zaměstnanců státu půjde o osm procent více peněz než letos. Jak konkrétně se prostředky rozdělí, má být jasno v příštích dnech.

Foto: Klára Beranová, Novinky

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) a šéf odborářů Josef Středula

Článek

„Musím říct, že nastal významný postupový krok,“ ocenil nabídku předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. „Myslím si, že se skutečně poměrně silně otevřela brána pro další jednání,“ dodal.

Znovu se odbory s vládou sejdou na konci příštího nebo v přespříštím týdnu. „Budeme se intenzivně bavit o tom, jak bude vypadat konkrétní rozdělení tohoto objemu na platy,“ upřesnil Středula.

Věří, že než vláda k závěru měsíce schválí návrh státního rozpočtu na příští rok, bude dohoda o platech hotová.

Do dvou týdnů chceme dohodu o platech, vzkázaly vládě odbory

Ekonomika

Odbory i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) původně očekávali, že se platy zvýší už od tohoto měsíce. Z dohody ale minulý týden sešlo poté, co vláda nabídla růst o pět a tři procenta lidem s nejnižším platovým ohodnocením, jako jsou školníci, kuchařky ve školách a nemocnicích či úředníci.

Kabinet pak slíbil, že se platy zvýší s Novým rokem, když na ně přibude o pět procent víc peněz. V návrhu státního rozpočtu předloženého minulý víkend ministerstvem financí byl ale celkový objem nižší. Šéf státní kasy Stanjura to vysvětloval nedostatkem času pro zapracování změn a sliboval nápravu. Odbory tento týden avizovaly, že požadují navýšení o deset procent do tarifních platů.

Firmy jsou proti

Zaměstnavatelé mají na rozdíl od odborů ze zvyšování platů vrásky na čele. Podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje hrozí, že hladina platů ve veřejné sféře stejně jako nedávno přeroste úroveň mezd v soukromém sektoru.

„To by znamenalo, že musíme vyplácet něco, na co nemáme,“ poznamenal Rafaj. „Ekonomika tímto tempem neroste,“ dodal.

Odboráři poukazují na to, že v důsledku vysoké inflace v posledních třech letech reálné příjmy zaměstnanců veřejné správy citelně oslabily. „Za období 2021 až 2023 se zahrnutím inflace 2024 je propad vysoce přes dvacet procent. U těch, kteří nedostali přidáno vůbec, je to takřka sedmadvacet procent,“ prohlásil už dříve Středula.

I podle opozičního hnutí ANO by měly platy s ohledem na vývoj inflace vzrůst až o osmnáct procent.

Kritici ale poukazují na to, že s výjimkou posledních tří let a roku 2012 výdělky rostly. „Je otázka, jestli se máme vracet do prvního ztrátového okamžiku a ten se snažit nějak kompenzovat, nebo je dobré se na věci dívat z dlouhodobějšího kontextu a uvědomit si, jak se každému žilo v roce 2000 nebo 2010,“ řekl před časem v České televizi ekonom společnosti Capitalinked Radim Dohnal.

Ministerstvo financí ve víkendovém návrhu rozpočtu počítalo se zvýšením průměrného platu ve státní správě z 44 200 na 45 814 korun.

S MotoGP vláda ukazuje, co je pro ni přednější, hodnotí experti

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám